З а първи път в историята общата маса на направеното от хората надвишава биомасата на Земята. Това съобщиха учени в сряда, описвайки станалото като преминава на „пресечната точка” след която отпечатъкът на човечеството е по-тежък от този на цялата жива природа.

Масата на пътищата, сградите и други построени или произведени от хората материали се удвоява приблизително на всеки 20 години и авторите на изследването смятат, че понастоящем „сътвореното от човешка ръка” тежи 1,1 трилиона тона. Тъй като човечеството е увеличило потреблението си на природни ресурси, теглото на живата биомаса – дървета, растения и животни пък е намаляло наполовина след земеделската революция и в момента е само 1 трилион тона.

Тревожно: Полярните мечки може да изчезнат до края на века

За сравнение човешкият отпечатък е бил еквивалентен на само 3% от биомасата на Земята в началото на миналия век, сочат данните, публикувани в „Нейчър”.

Но след глобалния производствен бум след Втората световна война производството се е увеличило до степен, при която хората сега произвеждат средно всяка седмица еквивалента на теглото на цялото човечество.

Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за природата

„Това проучване предоставя своеобразна снимка на „ общата картина” на планетата през 2020 г.”, пояснява съавторът Рон Майло от факултета за растения и екология в Израелския научен институт „Вайцман”. „Надяваме се, че след като имаме тези донякъде шокиращи числа пред очите си, ние можем като вид да поемем отговорност.”

Тези факти за дивата природа ще ви изумят

Въз основа на множество индустриални и екологични данни, изследването изчислява, че човешкото производство възлиза на около 30 гигатона годишно. При сегашния темп на нарастване, създаденото от човека вероятно ще тежи около три трилиона тона до 2040 г. В същото време общата биомаса намалява, главно поради обезлесяването и промените в земеползването, проправящи път за интензивното земеделие. Сградите и пътищата представляват по-голямата част от изкуствената маса, а редица строителни тенденции – включително преминаване от тухли към бетон в строителството в средата на 50-те години – допринасят за увеличаването на човешкия отпечатък.

„Вече не можем да отричаме централната си роля в естествения свят”, посочва водещият автор на изследването Емили Елхачам.