"Фич" едва ли ще повиши рейтинга на водещите икономики през 2021 г. въпреки Covid ваксините

Агенция „Фич“ (Fitch Ratings) заяви пред Ройтерс, че е малко вероятно да подобри кредитния рейтинг на която е и да водеща икономика през 2021 г.  въпреки последните събития, свързани с предстоящите ваксинации срещу Covid-19.

„Фич“ също така отбеляза, че страните в Латинска Америка, Близкия изток и Африка показват най-високо ниво на уязвимост към по-нататъшни негативни действия по отношение на кредитния рейтинг през следващата година.

„Имаме само два суверенни рейтинга (на Кот д’Ивоар и Нова Зеландия) с позитивните перспективи, така че подобрение на рейтинга на която и да е голям икономика за 2021 г. изглежда понастоящем малко вероятно“, посочи Тони Стрингер, главен оперативен директор на поделението за кредитен рейтинг на „Фич“, отговаряйки по имейл на въпроси, зададени от Ройтерс.

„Двата региона, които вече са свидетели на най-много понижения на рейтинга (Латинска Америка и Близкия изток/Африка), показват най-високо ниво на уязвимост към по-нататъшни негативни действия, съответно с 9 и 12 отрицателни кредитни перспективи“, каза Стрингер.

Страните, засегнати силно от коронавируса, ще отбележат максимален икономически подем от  ефективна ваксина срещу коронавируса, която бъде пусната бързо за употреба през първата половина на следващата година, отбеляза за Ройтерс главният икономисти на „Фич“ Брайън Култън.

„Всички развити страни очевидно ще се възползват от Covid ваксината, като Обединеното кралство, Испания, Франция и Италия бяха сред най-тежко засегнатите от пандемията през първата половина на 2020 г., а Обединеното кралство и Европейският съюз направиха много големи предварителни поръчки за ваксините на Pfizer, Moderna и Oxford/AstraZeneca“, отбеляза той.

Култън също така посочи, че началото на 2021 г. ще бъде слабо в Европа и САЩ в резултат на наскоро затегнати противоепидемични ограничения и че най-ясните ползи от икономическия растеж ще се наблюдават през 2022 г.

Главният икономист на Fitch заяви, че рейтинговата агенция очаква по-бавно пускане на ваксините на развиващите се пазари, тъй като логистиката при въвеждането на програми за масова имунизация може да бъде по-трудна, а предварителните поръчки за ваксини да са по-скромни.

Коментарите са факт в момент, когато случаите на коронавирус все още нарастват в световен мащаб, особено силно в Европа и САЩ, като инфекциите с Covid-19 в Съединените щати се намират в пик от средно 193 863 ежедневни нови случая през последната седмица, според данни на Ройтерс.

„Има и някои признаци, че американската икономика започва да се влияе от скорошния скок на случаите и възобновените ограничения, въпреки че предприетите до момента рестриктивни мерки бяха много по-малко агресивни, което помага да се обясни относително по-плиткият икономическия спад през 2020 г.“, каза Култън Ройтерс.

Във вторник Американската агенция за храните и лекарствата се приближиха до одобряване на Covid ваксината на Pfizer, като същия ден 90-годишна британка стана първият човек, получил ваксината извън провежданите изпитвания, засилвайки надеждите за забавяне на глобалната пандемия.

Според агенция „Фич“ несигурността относно разпространението на коронавируса, както и непосредствените и дългосрочните икономически последици, ще продължат да оказват натиск върху глобалните публични финанси през 2021 година.

Глобалното възстановяване на брутния вътрешен продукт ще се засили от средата на 2021 г. с пускането на Covid ваксините, което сега изглежда неизбежно, отбелязва агенцията.

Седмица по-рано пък агенция „Мудис“ (Moody’s) посочи пред Ройтерс, че повечето държави са изправени пред „значителен негативен шок“ от пандемията, докато другата водеща агенция „Стандарт енд Пуърс“ заяви през октомври, че някои от най-силните световни икономики могат да станат свидетели на понижаване на техния кредитен рейтинг или предупреждения за понижаване през следващите месеци.