Уолстрийт се оцвети в червено след нови рекордни върхове при старта на търговията

Пазарите на акции на Уолстрийт парираха първоначалното поредно възходящо движение до нови рекордни върхове, като водещите фондови индекси вече бележат слаби понижения.

Три часа след старта на търговия индексът DJIA се понижава с около 50 пункта (с 0,18%), след като преди това удари нов исторически връх от 30 319 пункта, широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,37%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,76%, след като и те стартираха днешната търговия с повишения до поредни рекордни върхове съответно към 3 712 пункта и около 12 607 пункта.

Американските инвеститори са в очакване на новини дали Конгресът на САЩ ще гласува нов пакет с финансови стимули и облекчения във връзка с коронавирусна криза, след като във вторник финансовият министър Стивън Мнучин предложи пакет на стойност от 916 млрд. долара. Новата оферта на администрацията на Тръмп включва 160 млрд. долара в подкрепа на щатските и местните управления, както и застрахователна защита на бизнеса и допълнителни стимули за възрастни и деца. Предишният пакет за 906 млрд. долара, предложен от лидера на Сената, републиканеца Мич Маконъли, беше отхвърлен от демократите.

Инвеститорите продължават да следя и развитието на коронавирусната пандемия – оставащите в сила надежди, свързани с Covid ваксините, от една страна, но и продължаващото разрастване на заразените и хоспитализираните, от друга страна.

Броят на заразените с Covid-19 в САЩ нарасна над 15 милиона (до 15,17 милиона) от 14 милиона само в рамките на последните пет дни, докато отне шест дни за тяхното повишение от 13 до 14 милиона, а в началото на пандемията на 21-ви януари бяха нужни цели 98 дни за тяхното увеличаване до 1 милион към 28-и април.

Хоспитализираните в страната пък надвишават отново 100 хиляди, отбелязвайки рекорден брой за седми пореден ден (104 600 във вторник), след като по време на пика на пандемията през пролетта хоспитализациите в САЩ останаха под 60 хиляди.

Само в рамките на вторник бяха регистрирани нови 219 944 случая на заразени с коронавирус в САЩ и починали 2 597, според данни на „Ню Йорк Таймс“, като средният дневен брой на новозаразени през миналата седмица беше 207 025, което е с 18% над среднодневното ниво преди две седмици.

Цялата тази негативна статистика сякаш парира инвеститорския риск-апетит, свързан с новините около предстоящата или вече започнала в някои части на света ваксинация срещу Covid-19.