А мериканската агенция по храните и лекарствата даде първа информация и анализ за възможните странични ефекти от ваксината на Pfizer и BioNTech, която вече се прилага във Великобритания и се очаква и у нас. Такива са наблюдавани при малко над 4% от ваксинираните при клиничните изпитвания.

Най-често се среща реакция на самото място на поставяне на инжекцията, като зачервяване – при 84% от всички хора, получили нежелана реакция. 60% са се оплакали от отпадналост. Повече от половината са страдали от главоболие, други възможни реакции са тръпки по тялото, болка в ставите и висока температура.

Заключението на американската агенция е, че препаратът отговаря на стандартите за разрешение за спешна употреба. А България очаква решението на европейските власти, за да започне имунизация. Утре изтича крайния срок, до който работещите на първа линия медици трябва да са заявили искат или не да се ваксинират срещу COVID-19.

В пловдивската болница „Свети Мина”, лекуваща активно пациенти с COVID-19, медиците са на двата полюса за новите ваксини. „Буквално мненията вървят от осанна до разпни го. От пълен ентусиазъм и „ще се ваксинираме веднага” до това „все още сме скептични, нека да видим как ще повлияе върху тези, които са се ваксинирали, дали няма странични ефекти”, обясни директорът на болницата.

Самият проф. Петров е преболедувал инфекцията и няма да се възползва от правото да е сред първите ваксинирани. „Карах заболяването сравнително леко и следя титъра на нивата на антителата си, засега е достатъчно висок, така че ще спестя една ваксина на данъкоплатците”, обясни той.

Друг от лекарите в болницата – Д-р Деведжиев, също не се е записал в списъка с желаещите. Според него липсва достатъчно обективна информация. „Хората са в един мисловен лабиринт – те не знаят кой път да хванат. Нямаме никаква информираност за какво става дума. Трябваше да се издаде едно методично ръководство – кратко, късо, като за обикновените хора, за да прочетат и да им дойде в главата какви въпроси да задават”, смята медикът.

Студентът по медицина и доброволец в болницата Станислава обаче чака с нетърпение ваксината. „Смятам, че трябва да бъдем отговорни – да помислим за здравето – не само нашето, а и на нашите близки. Не мисля, че ще има някакви големи последици негативни”, каза тя.

Като лекар на първа линия в една от великотърновските болници – д-р Стойнов също ще се ваксинира. Законът у нас е категоричен, че ваксинирането не е задължително за никого. Предварителните данни на щаба показват, че в някои здравни заведения едва 20-30% от персонала иска ваксина, на други места обаче този брой е близо 100%.

Борисов каза кога ще се ваксинира срещу COVID-19

Проблем с ваксината срещу ковид-19 – алергични реакции

Нови данни за ваксината на Пфайзер, САЩ решават дали да я одобрят

Лекар: Алкохолът намалява ефекта на COVID ваксината