Заев: Българската позиция е напълно ирационална и обидна за македонския народ

В Скопие днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев направи изявление, в което нарече българското вето за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз „безотговорна грешка“.

С ветото България наруши Договора за приятелство и добросъседство, заяви още Заев:

„Това не е по европейски начин, за съжаление България не се държеше по европейски, България си позволи да направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство…Позицията на България е напълно ирационална и обидна за македонците и за цялата ни нация.“

През XXI век не е европейски на един народ да му се налага чужда идентичност, смята премиерът на Република Северна Македония.

Затова правителството застана твърдо в защита на македонските национални интереси, продължи Заев и заяви, че“ Македония не е готова за преговори с ЕС при условията, поставени от България“:

„Не позволихме да се рови в достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката идентичност на нашата страна да бъде застрашена и поставена под въпрос! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето“, заяви Заев във видео обръщение, цитирано от БТА.

„Оставаме посветени на търсенето на решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира начало на преговори с ЕС и в никакъв случай не засяга македонската идентичност“, каза Заев.

А президентът й Стево Пендаровски заяви снощи, че Скопие иска да се намерят решения на спорните въпроси:

„Но ако България продължава с острата реторика, съгласие няма да има“, заяви Пендаровски пред телевизия СИТЕЛ.

Пендаровски смята, че съгласие може да се търси чак след изборите в България напролет, защото преди тях настоящите управляващи използват спора със страната му за увеличаване на рейтинга си:

„Мисля, че ще трябва обективно да изчакаме парламентарните избори в България да приключат. Днес видях, че те са насрочени за 28 март. Преди това не вярвам, че политическите субекти – това са двата основни политически субекта в сегашното правителство, които биха се отказали от това, което им носи точки. Нека ви разкажа за последните анкети в България. Те показват, че партията на Борисов ГЕРБ има 7 процентни пункта (преднина) през изминалия месец и половина. Мога да предположа, че най-вече се дължи на това „юначене“, не знам как иначе да го нарека, към нашата Република Северна Македония“.

В София днес вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря със специалния пратеник на Скопие за България Владо Бучковски. Българският дипломат номер едно посочи, че България е готова да продължи разговорите със Северна Македония, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на спорните въпроси, което да позволи на Скопие да започне преговори за членство в ЕС.

Готовност на Скопие да допринесе за общо решение изрази от своя страна и Бучковски, като отбеляза:

„Убеден съм, че ще успеем да приложим Договора за приятелство и добросъседство“.