Ердоган: Каквито и санкции да бъдат наложени, те няма да навредят много на Турция

„Франция е страна, в която се засилват расистките действия и реторика“, заяви турският президент Реджеп Ердоган по повод прекратяването на снощния мач от Шампионската лига по футбол между „Пари Сен Жермен“ и „Истанбул Башакшехир“ заради расистко изказване на четвъртия съдия, който е от Румъния, към помощник треньора на турския отбор, който пък е от Камерун.

Ердоган направи изявлението си на пресконференция, на която коментира евентуални санкции от Европейския съюз срещу Турция заради сондажите й за газ в гръцки и кипърски води в Средиземно море.

„Каквито и санкции да бъдат наложени, те няма да навредят много на Турция. И без това Европейският съюз още от 1963-та непрекъснато ни санкционира. Никога не са били честни към нас. Ще видим какво ще решат, но искрените и честните лидери са твърдо против такова развитие и не одобряват санкции срещу Турция“, каза турският президент.

Европейският съюз ще разшири списъка на физически лица и икономически субекти от Турция, които могат да бъдат санкционирани.

Това предава агенция Ройтерс, позовавайки се на проект на изявление, което ще бъде обсъдено на срещата на върха на съюза през следващите 2 дни.

В него се казва, че списъкът от 2019 година ще бъде разширен и новите мерки ще бъдат задействани при нужда. Решение може да бъде взето през март догодина, като ще се търси координация с действията на новоизбрания президент на Съединените щати Джо Байдън.

Досега санкции са наложени само двама души от ръководството на Турската петролна корпорация.