Uber обяви, че ще продаде бизнеса си с автономни автомобили, който досега беше в отдела ATG (Advanced Technologies Group) на компанията. Новият собственик ще бъде стартиращата компания Aurora Innovation, съобщава CNBC.

Хората не вярват на автономните и електрическите автомобили

Сделката оценява ATG на 4 млрд. долара, което всъщност е спад спрямо 2019 г. Тогава Softbank, Denso и Toyota взеха дял от ATG и оцениха отдела на 7,25 млрд. долара.

Автономните коли ще правят психопортрети на шофьорите

Същата сделка оценява Aurora на 10 млрд. долара. Макар Uber да продава проекта си на Aurora, компанията не се отказва напълно от автономните автомобили, но ще смени ролята си.

Тя ще е инвеститор в Aurora, като ще осигури 400 млн. долара финансиране за компанията. Освен това изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи ще бъде част от борда на директорите на Aurora.

Aurora ще се управлява самостоятелно, като ще използва постигнатото от ATG, за да ускори разработката на проекта си. Тя беше един от основните конкуренти на ATG преди придобиването. Компанията има и други силни инвеститори като Amazon, Hyundai и водещи фондове като Sequoia.

Решението на Uber не е изненада. Автономните автомобили бяха възприемани от компанията като важен елемент от нейното бъдеще, но разработката им се оказва доста бавна и скъпа. Проектът генерира и известни негативи за компанията заради инциденти.

НАСА вижда бъдеще на пълни с дронове градове

Тя ще продължи да разчита на технологията за бъдещето си, но не и да я разработва толкова активно, с което ще си спести и доста средства. Aurora коментира, че очаква с новата придобивка да получи по-бърз достъп до още пазари, ресурси да реализира проекта си и да бъде водеща компания в този сегмент.

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Автономни коли: Waymo е лидер, а Uber и Apple са в дъното

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram