Цветозар Томов: Парламентът да извади Изборния кодекс отново на масата

Решението на президента за датата на изборите е правилно. Трябва да се готвим за избори в условия на пандемия, това е очевидно“. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, който е бивш член на ЦИК. 

По думите му управляващите трябва да се стреснат, че не са направили нищо при поредното фризиране на Изборния кодекс през октомври и не са направили нищо, което да облекчи работата на ЦИК и с което да се минимизират рисковите, свързани с изборите:  

Все още има време това Народно събрание да се отнесе сериозно към въпроса и да извади Изборния кодекс още веднъж на масата. Радикалното решение в тази ситуация е добре известно – дистанционно гласуване, но за неговото организиране няма време до март. Но гласуването по пощата като технология е отработена. Имаме опита на други страни, от който можем да се поучим, можем да го въведем за рисковите групи – активните случаи, карантинираните… Потоците от избирателите не трябва да се смесват. Може да се въведе часови интервал, да се създадат специализирани секции. Подвижните избирателни секции не са вариант. Може да се помисли за създаване на секции на открити пространства“. 

В предаването „12+3“ Томов допълни: 

„Друг голям проблем е дали ще се намерят достатъчно желаещи за членове на секционните избирателни комисии“. 

Интервюто с Цветозар Томов можете да чуете в звуковия файл.