Устойчивата енергияКак една топлоелектрическа централа прави всичко възможно да задържи COVID-19 от външната страна на портала през 2020 г.

Извънредните обстоятелства изискват креативност и усърдие. Вероятно неведнъж всеки от нас се е сблъскал с трудност, която ни е мобилизирала да търсим креативни решения и да полагаме много усилия да я преодолеем. Пандемията от COVID-19 постави на такова изпитание цялото общество, включително и повечето бизнеси. Предизвикателството е особено значимо за всички на първа линия, както и за онези, които се грижат критичната инфраструктура да работи – да има електроенергия и комуникации.Когато епидемията избухна в началото на 2020 г., международната енергийна компания „КонтурГлобал“

реорганизира изцяло работата си

с конкретната цел да съхрани най-ценния си капитал – хората. Компанията произвежда електроенергия в 20 държави, разположени на три континента, и има почти 1 500 служители. Една трета от тях работят в България, в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ край Гълъбово, област Стара Загора, и в офиса в София.

Със своите 908 MW централата е сред ключовите генериращи мощности в страната, а стабилната й работа е гаранция за сигурността на електроенергийната ни система. От януари до края на ноември 2020 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е осигурила почти 11% произведената в България електроенергия.

Как компанията решава задачата, свързана с безопасността в условията на пандемия? Борбата с COVID-19 започва преди бариерата на топлоцентралата. Автобусните, които обикновено превозват служителите до ТЕЦ-а и обратно всеки ден, са заменени с автомобили с допълнителни мерки за минимизиране на рисковете. Инсталираните на входа термокамери проверяват температурата на влизащите. Ежедневно се дезинфекцират общите, работните и санитарни помещения, тежката механизация, дори колите, с които хората идват на работа.

„Не е достатъчно да разполагате с модерно съоръжение, нужни са ни здрави и компетентни хора. Говорим за всички, които имат пряк допир с електроцентралата – служители, подизпълнители, доставчици и посетители. Трябваше да реорганизираме процеса много бързо. Намалихме достъпа на външни лица, а за част от служителите създадохме условия за работа от вкъщи“, разказва Николай Колев, мениджър „Здраве, безопасност и сигурност“ в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

На работещите в централата са предоставени

безплатно тестване и допълнително здравно осигуряване,

което покрива и лечение в случай на заболяване от COVID-19. Децата на служителите пък получиха специални санитарни пакети с маски и дезинфектанти в началото на учебната година.

Част от стратегията за справяне с пандемията е да се предвиди вариант за ефективна работа и в евентуален режим на пълна изолация. На площадката на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е оборудвана специална сграда, в която при необходимост могат да бъдат настанени доброволците от експлоатационния персонал. Инфраструктурата е напълно подготвена да им осигури удобни условия за почивка, необходимата социална дистанция и непрекъсната интернет връзка за общуване със семействата и близките им. Медицинският пункт и противопожарната служба въвеждат протоколи за действие в извънредна ситуация.

Особено предизвикателство

се оказва провеждането на редовната профилактика на ТЕЦ-а – планираната ремонтна кампания на съоръженията през лятото, която налага присъствието на площадката на десетки фирми-подизпълнители с хиляди служители. По време на кампанията са направени 6680 теста на работниците на външните фирми.

От началото на епидемията до момента на служителите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са направени над 3600 теста за COVID-19. Хората постепенно свикват с новата реалност и условия за работа. В централата никой няма съмнение, че мерките са необходими, навременни и адекватни на ситуацията.

„Епидемията промени начина ни на живот извън централата, но и часовете, които прекарваме на работното място. Длъжни сме да се адаптираме и компанията осигурява всичко необходимо, за да работим сигурно и удобно, всички да се приберем при семействата си здрави. Така можем да продължим да правим това, в което сме най-добри – да произвеждаме достатъчно и достъпна енергия за страната“, казва Милко Тенев, ръководител експлоатационна смяна в централата.

В помощ на местните общности

В трудните времена на пандемия ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ насочи усилия и средства към местните общности в Гълъбово и Стара Загора.

Общинската болница в Гълъбово получи модерна рентгенова апаратура, лични предпазни средства и консумативи за лечението на болните от коронавирус.

Компанията се включи и с дарение от 100 000 лева във фонд „Обединени срещу COVID-19”, като значима част от тях бяха разпределени в подкрепа на общински болници и медицински центрове в област Стара Загора.

От централата осигуриха диспенсъри за дезинфектанти и консумативи на регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, а 5 институции за лица лишени от родителски грижи в града и 5 училища в община Гълъбово бяха подкрепени със санитарни комплекти за защита от COVID-19.

През есента „КонтурГлобал Марица Изток 3“ извърши ремонт и оборудва помещения в кризисния център „Самарянска къща“, стопанисван от сдружение „Самаряни“ в Стара Загора, а по-късно дари хранители продукти и предпазни средства на дома за пълнолетни хора с физически увреждания в града.

През последните години ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е инвестирала повече от 4 милиона лева в полза на местните общности.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.