С кандал в Созопол. Багер навлезе в плажа на града и започнал да изгребва пясъчната ивица. Сигналът е на местни жители. Тази сутрин, те се събраха на протест срещу разрушаването на пясъчната ивица. Според концесионера, обаче, дейностите по защита на ивицата са законни.

По тъмно снощи на пясъка в Созопол стъпва тежък багер. И започва изгребване на част от плажната ивица.

Според местните жители това разрушава брега,

информира NOVA.

„Нормално ли е един плаж, който претендира за син флаг, да изглежда по този начин, да е разровен целия, да влиза тежка техника. И забележете, късно вечерта в тъмното влизат и ровят в морето да вадят пясък. По никакъв начин, както и да го гледаш, не може да бъде нормално”, смята жител на града.

Концесионерът на плажната ивица обаче отрече багерът да е навлизал в крайбрежната част на плажа заливана от морето.

Поводът за работата на багера снощи пък била подготвянето на предпазни чували с пясък, които да запазят наводнените крайбрежни заведения. Местните жители, обаче не са съгласни с действията на концесионера.

„Искрено се надявам към нас да се присъединят и хората от Поморие и Несебър, и всички Черноморски общини, да застанем твърдо за опазване на пясъчната ни ивица, ако не – ние ще продължим сами”, заканиха се местните.

От Басейнова дирекция и Община Созопол потвърдиха, че стопанинът на плажа е пуснал уведомителни писма

преди изграждането на предпазните диги. Позиция изпратиха до медиите и от Министерството на туризма. В нея се твърди, че след извършване на проверка на място са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето.

„Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им”, заявиха още от Министерството.

Премахват незаконни постройки в къмпинг „Каваците“

След проверка от прокуратурата спират строежи на Прокопиев

Откриха нови нарушения при строежа на „Алепу“