Резки колебания на британската лира след поредица противоречиви Брекзит новини

Британската лира поскъпна рязко след новината, че ЕС и Великобритания са постигнали принципно споразумение за прилагането на Споразумението за оттегляне, включително протокола за Северна Ирландия.

В резултат на постигнатото споразумение, Великобритания заяви, че ще отмени три клаузи в проектите на национално законодателство за вътрешния пазар, които нарушават Споразумението за оттегляне и които бяха една от ключовите спорни теми между Лондон и Брюксел по време на продължаващите и днес търговски преговори.

След новината британската лира поскъпна рязко от дъна малко под 1,3300 долара към 1,3394 долара. Последва също толкова рязко връщане на паунда обратно към 1,3300 нивото на фона на новините за липса на прогрес в търговските Брекзит преговори, според германският държавен секретар за Европа Михаел Рот.

Постепенно обаче британската лира отново опита да поскъпне към 1,3370 долара, тъй като инвеститорите продължават да се надяват на успешен край на преговорите за двустранните търговски отношения между ЕС и Великобритания след края на преходния период на 31-ви декември 2020 г.