Нов анализ показва средна ефективност от около 70% на Covid ваксината на AstraZeneca

Ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и на Moderna отчитат нива на ефикасност над 90% в късни етапи на изпитванията.

Ваксината на AstraZenecа/Oxford обаче се счита за особено важна за справяне с пандемията в развиващия се свят, тъй като би била по-евтина и по-лесна за разпространение.

„Основното послание е, че общата ефикасност на изследванията, които са докладвани тук, е около 70%, но с ясно описание на тяхната несигурност“, каза за Ройтерс Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

„Статистическата несигурност е, че ефикасността може да бъде до 55% или до 80%. Ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna и имат ефективност над 90% и са очевидно по-ефективни при пробни условия“., допълни той.

Запитан дали режимът на даване на половината, а след това на една пълна доза, е бил грешка, Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини и главен изследовател на изпитанията, каза на пресконференция, че този режим „не е бил планиран“.

Изследователите от Оксфорд заявиха, че е установено, че ваксината е безопасна, като трима от около 23 700 участници в проучването са изпитвали сериозни състояния, които вероятно са свързани или с Covid ваксината, или със стандартната ваксина срещу менингит, дадена на контролна група.