Д оговорът за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции беше подписан днес от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и изпълнителния директор на „Самел-90“ Петър Георгиев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година. С изпълнението на договора Силите за специални операции на Българската армия ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини – за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са включително с автоматично управляемо въоръжение.

„С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която, при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън“, каза още Каракачанов.

Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. „Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да й даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, каза още министърът на отбраната.

Изпълнителният директор на „Самел-90“ АД Петър Георгиев каза, че филмата в момента предлага свои продукти в около 30 държави по света.

Русия: В България се разполагат нападателни оръжия. Какво отговорихме

Надпревара във въоръжаването на Балканите

Сделката за изтребителите – какво ще получим