Календар с картини на 11-годишния Момчил Цаков ще помага на хора с увреждания

Единайсетгодишният Момчил Цаков е необичайно дете, извън рамката, извън кутията, извън всичко сиво в света. Казва, че рисува светлина и по този начин дава най-точното име на своето творчество.

Със светлина той рисува музиката на стария грамофон, звъна на църковните камбани, гласа на цигулката, глъчката на Стария квартал.

Но има още нещо необичайно – Момчил е високофункциониращ аутист.

„В детската градина никой не очакваше, че той ще прояви интерес към рисуването. В първи клас обаче започна много да рисува – с химикал на принтерни листа А4“, разказа пред Радио София неговата майка Милена Коцева.

Рисувал това, което го е развълнувало – Китайската стена или стар грамофон – от всички гледни точки. В училище правел същото.

„Наложи се да снабдявам листа в училище“, усмихва се майката. След това тя се свързва със скулпторката Дона Стоянова, която от своя страна проправя свой път към Момчил, защото той „не дава да го коригират или да му възлагат задачи“.

Картините, които момчето рисува от април до октомври, съставят изложба, подредена тази есен в Столичната библиотека.

Темите са различни, но по мнение на зрители и специалисти картините се отличават със стил.

Сега част от картините са включени в календар, който ще се продава с благотворителна цел – средствата ще бъдат предоставени на JAMBA – организация, която се грижи за намиране на работа на хора с увреждания, обясни Милена Коцева.

С нея разговаря Лили Големинова. Чуйте.

Една от картините на художника аутист