У стройствата за нагряване на тютюн постепенно набират популярност на все повече пазари.

Данни на агенция „Нилсън“ посочват, че т.нар. бездимни продукти увеличават популярността си на все повече пазари. Един от най-разпространените продукти е IQOS, което според финансовите резултати на компанията „Филип Морис Интернешънъл“ за третото тримесечие на годината, вече се използва от над 16 млн. души по целия свят.

Статистиката на компанията показва, че доста от клиентите ѝ използват бездимните продукти като стъпка в отказването на цигарите. Според компанията седем от десет потребители успяват да преминат изцяло на устройство за нагряване на тютюн вместо традиционни цигари.

Устройствата IQOS се предлагат в 61 държави, като отчита сериозен ръст и във Великобритания. За последната година той се е утроил, като вече IQOS е лидер в категорията за бездимни продукти в страната. Устройството заедно с консумативите към него заемат най-голям пазарен дял сред всички бездимните продукти, като изпреварва дори и популярните на Острова електронни цигари, посочва специализирания сайт Asian Trader.

Увеличеният потребителски интерес към бездимните изделия е накарало британските търговски вериги като Tesco и  WH Smith High Street да се запасят, за да могат да посрещнат търсенето, допълва изданието.

Макар Велибритания да е един от най-развитите пазари за бездимни продукти като устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари с течност, на Острова все още има близо 7 милиона пушачи. Тютюнопушенето там е причина за развитието на рак при една пета от заболелите и за една четвърт от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания. Въпреки усилията на правителството да се справи с тютюнопушенето, все още всеки седми британец продължава да пуши.


За да се справи с проблема, през 2018 г. британското правителство заяви, че ще работи за това да превърне Великобритания в „Остров без дим“ до 2030 г.  В обявената си визия здравното министерство поставя фокус върху превенцията като център на здравето на нацията и определя като особено значима превенцията на раковите заболявания в страната. Основна част от плана е и заложената стратегия за борба с тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюна.

Националната здравна служба на Англия (NHS England) предалага помощ на пушачите, за да спрат цигарите,  а на онези, които не могат, се препоръчват алтернативни средства за отказ на тютюнопушенето.

За да прегледа научните данни за наличните видове бездимни проудкти на Острова, Агенцията по обществено здраве във Великобритания (Public Health of England (PHE) направи преглед на научните доказателства за електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн като IQOS, в който потвърждава намаленото образуване на вредни вещества в аерозола от бездимните продукти в сравнение с цигарения дим.  Здравната агенция още твърди, че устройствата с нагряване вероятно намаляват излагането на потребителите на вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Характерно за бездимните продукти е, че не горят, а само нагряват тютюна. Съответно няма дим и пепеп, както и миризмата е минимална. Така се отделят по-малко вредни вещества, но и повече никотин от заместители като никотиновите дъвки например. Затова се оказват и популярна стъпка в опитите на пушачите да спрат цигарите или най-малкото да ги намалят.

<!–

–>