Б ританският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха пауза в разговорите за сключване на сделка за двустранните отношения след Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на европейски представител.

Между двамата лидери се проведе видеоконферентен разговор тази вечер, който започна в 16 ч. по Гринуич и продължи около 90 минути.

Но след като измина това време, европейският представител каза, че двамата лидери обявяват пауза в дискусиите.

Източници, близки до преговорите, казаха, че от разговора между двамата лидери няма резултат.

Източник от британската страна каза, че именно тя е поискала пауза в дискусиите. Не става ясно дали те ще бъдат подновени след паузата още тази вечер или дали разговорът между двамата лидери е приключил за днес.

Би Би Си публикува съвместното изявление на Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен, в което се казва:

„Съгласихме се, че не са налице условия за финализиране на споразумението поради оставащите значителни различия по три критични въпроса: равни условия, управление и риболов“.

„Помолихме нашите главни преговарящи и техните екипи да подготвят преглед на оставащите разлики, които да бъдат обсъдени на физическа среща в Брюксел през следващите дни“, се казва в съвместното изявление.

През уикенда Джонсън и Фон дер Лайен имаха също разговор, който не доведе до пробив.

Същевременно Великобритания каза, че може да направи отстъпки по спорни клаузи в Закона за вътрешния пазар, за да бъде постигнат напредък в сделката с ЕС, предаде ДПА. Нормативният акт очертава контурите на търговските сделки с четирите британски нации, след като изтече преходният период след Брекзит.

Днес няколко часа преди депутатите да гласуват по нормативния акт, британското правителство каза, че е готово да извади от него някои клаузи, които влизат в противоречие с член от сделката за Брекзит.

„Великобритания и ЕС работиха конструктивно заедно. Дискусиите продължават да напредват и финалните решения се очаква да бъдат взети в идните дни“, посочи в изявление канцеларията на британския премиер.

ЕС и Великобритания не се договориха за Brexit

От 2021 г.: До колко месеца без виза във Великобритания

Джонсън: Ще процъфтим при Брекзит без споразумение

ЕС започва правна процедура срещу Великобритания

Транспортен хаос грози Великобритания при липса на сделка с ЕС

Обявиха откога ще се влиза във Великобритания с паспорт