Решителна фаза на преговорите за търговска сделка между ЕС и Великобритания

Преговорите между ЕС и Обединеното кралство за бъдещите търговски отношения след Брекзит навлизат в последна и решителна фаза в Брюксел. След намеса на политическите лидери, прекъснатите в петък преговори бяха подновени в неделя вечер.

Британският главен преговарят Дейвид Фрост е в Брюксел, където ще продължи преговорите с европейския му колега Мишел Барние.

По-късно днес се очаква председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън да разговарят за втори път по телефона, след като в резултат на предишния им разговор в събота бе взето решение прекъснатите заради големите разминавания преговори все пак да бъдат възобновени.

Би Би Си цитира снощи източник на ЕС, че двете страни са много близо до споразумение за риболовните права, но това бе оспорено от Даунинг стрийт.

Остават и проблемите около честната конкуренция и механизма за съблюдаване на новите правила. Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки.

Британската търговска камара предупреди, че търговците не са готови за промените след края на „преходния период“.