Почина легендарният британски алпинист Дъг Скот

На 79-годишна възраст, след боледуване от рак на мозъка почина легендарният британски алпинист Дъг Скот, определян като визионер, известен не само с постиженията си по високите върхове, но също с удивителните си преживявания и мащабната си благотворителна дейност.

Всичките му изкачвания са с най-висока стойност в алпинизма – по нови маршрути, в алпийски стил, без допълнителен кислород. Изкачва седмете континентални първенци и още около 40 върха, на половината от които прави премиерни изкачвания. 

Една от популярните истории за Дъг Скот е осъщественото от него и друг легендарен британски алпинист – Крис Бонингтън, първо изкачване на връх Байнта Брак (7330 м) в Пакистан през 1977 г. Слизането към Базовия лагер е особено драматично – още на първото въже Скот чупи двата си глезена и е принуден да пълзи на колене, Бонингтън чупи няколко ребра и развива тежка пневмония. В същото време вали сняг и бушуват силни ветрове. Отнема им повече от седмица да се доберат до Базовия лагер, където се налага също да чакат, докато им бъде оказана помощ.

През 1975 г. Дъг Скот става първият британец (заедно с Дугъл Хастън), изкачил Еверест – по неизкачваната Югозападна стена, експедицията е водена от Крис Бонингтън. Дъг и Дугъл стъпват на върха вечерта и се налага да прекарат нощта на около 8700 метра височина, без палатка и без храна, при минус 40 градуса температура.

Дъг Скот

Сред другите му забележителни изкачвания са:

1970 г. – първо преминаване от европеец на “Salathé Wall” по скалния монолит Ел Кап (в долината Йосемити в САШ) с Петер Хабелер;

1974 г. – премиерно изкачване на връх Ленин (7189 м) по Югоизточното ребро;
1974 г. – премиерно изкачване на връх Чангабанг (6864 м), с Крис Бонингтън и Дугъл Хастън;

1979 г. – премиерно изкачване на Нупце (7815 м) по Северната стена;

1979 г. – изкачване на Канчендзьонга (8586 м) по Северната стена с Питър Бордмън и Джо Таскър;

1981 г. – връх Шивлинг (6543 м) в алпийски стил;
1982 г. – премиерно изкачване на връх Пунгпа Ри (7445 м);

1982 г. – премиерно изкачване на връх Шиша Пангма (8046 м) по Южната стена;

1984 г. – Чамланг (7319 м);

1992 г. – Нанга Парбат (8126 м) и др.

Вечно кипящ от енергия, способен да оцелее във всякакви условия и да премине успешно през всякакви изпитания, Дъг Скот проявява и голяма щедрост към хората в Непал, Пакистан и Индия. Негово дело е прокарването на течаща вода и канализация в село Асколе (последното населено място преди ледника Балторо и върховете К2, Гашербрумите, Броуд Пик и пр.), където преди това 2/3 от децата умират съвсем малки, заради болести, свързани с лошото качество на водата. Основаната от него благотворителна организация развива редица дейности в Непал, сред които изграждане на училища за деца с увреждания, оборудване на клиники в отдалечени села, обучение на фермери да отглеждат нови култури, изграждане на заслони по популярните маршрути за преходи. След земетресенията през 2015 г. организацията му участва във възстановяването на болници и училища. 

Това лято, заедно с оцелелите участници от експедицията до Еверест през 1975 г. – сър Крис Бонингтън (85 г.) и Пол „Тут” Брейтуейт (74 г.), си поставиха предизвикателството “Еверест 2020”. Облечени в екипите си от експедицията, те  изкачиха стълбите на домовете си толкова пъти, колкото е необходимо, за да се натрупа височината на Еверест. Целта им бе да съберат пари за благотворителната организация, основана от Скот в Непал, а събитието съвпадна с 45-годишнината от тяхната историческа експедиция до най-високия връх на планетата.

Дъг Скот

Дъг Скот се жени 3 пъти и има 3 деца. Забележителен живот, описан в неговите книги и в книгите на неговите партньори и съвременници. Носител на една от най-престижните награди в алпинизма – Златен пикел за цялостна кариера.

Новините следете в рубриката „Екстремните спортове“.