ЕС приема механизъм за санкции при нарушаване на човешки права

Очаква се министрите на външните работи на страните от Европейския съюз да приемат на заседанието си в Брюксел днес глобалната рамка на европейския санкционен режим за човешките права, нещо като европейски еквивалент на американския закон „Магнитски“.

Според запознати санкционният режим ще се нарича „Рамка на ЕС за човешките права“ или „Глобален санкционен режим на ЕС заради човешките права“.

На влизане върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че предстои да се изяснят компетенциите на Комисията и Съвета за режима: 

„Това става една година, след като започнах тази процедура, но в крайна сметка тя е на масата. Трябва да се изяснят съответните компетенции на Комисията и Съвета или кой какво ще прави. Това е регламент на Съвета и той ще има последната дума, тъй като санкциите са в неговата област. Накрая ще имаме нещо, което ще ни помогне да се изправим срещу злоупотребата с човешките права в цял свят, а не само при отделни случаи. Смятам, че това е важна стъпка“.

Санкциите трябва да включват забрана за влизане в Общността, както и замразяване на активи на територията на Съюза.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения на човешките права по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Сред останалите теми, които министрите ще дебатират, са развоя на събитията, свързани с Турция, приоритетите на трансатлантическото сътрудничество, ситуацията в Грузия и Венецуела след парламентарните избори.

Същевременно министрите по европейските въпроси ще обсъждат на видеоконференция ходът на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Също така те ще подготвят заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък.

Германското председателство ще ги информира за законодателните приоритети за следващата година, както и за стратегическите цели и приоритети за периода 2020-2024.

Европейската комисия от своя страна ще даде информация за плана за действие на европейската демокрация.