В междуградските автобуси не пускат хора без маска, разреждат ги, ако са малкоПревозвачите ще търсят подкрепа от Борисов, пътниците намалели, а разходите са високиПътници в междуградските автобуси не носят маски, сигнализира читател на “24 часа” преди дни. Той е пътувал от Велико Търново до София в пълен рейс, в който хората седели един до друг.

Някои свалят маските под брадичката, когато са навън.

Към 13,30 ч в петък екип на “24 часа” бе на Централната автогара, за да провери спазват ли се противоепиемичните мерки. Повечето хора, дори навън, бяха с маски. Някои ги носеха под носа, но преди да се качат в рейса.

Дори и на открито доста хора се предпазват.

В автобус на “Биомет” за Варна хората бяха седнали по един и през ред. “При 15 пътници мога да ги разреждам. Не виждате ли, че няма хора”, реагира шофьорът.

В някои микробуси все пак можеше да се види пътник с маска, но свалена под носа или брадичката. Шофьорите са инструктирани да не пускат хора без маски и явно това се изпълнява. Но докато водачът шофира, ангажиментът да се пазят остава за пасажерите.

В микробусите, които са с по-малко места и правят по-кратки курсове, хората сядат един до друг. На автогарата в Подуяне възрастна жена обясни, че пътува за Горна баня. По маршрута ѝ нямало отстояние между пътниците.

Да има разреждане на местата обаче, не е задължително. В заповедта на министъра на здравеопазването за транспорта не се изисква отстояние от 1,50 м.

Разпореждането е 3-4 пъти на ден да се дезинфекцира и проветрява, пътниците да са с маски и да е осигурен дезинфектант, обясни пред “24 часа” Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

От “Юнион Ивкони”, “Груп” и “Етап Адрес” коментираха, че според вътрешните им правила могат да откажат превоз, ако пътникът не сложи маска. А шофьорите им не пускали хора на борда без нея. Мерките им преди път са дезинфекция на автобусите отвън и вътре, шише с дезинфектант в колата, а допълнителни филтри пречистват въздуха. Когато пътниците са малко, още при продажбата на билети се прави разреждане, за да не са един до друг.

Проблемът ни е, че хората се страхуват да пътуват. По-добре да ни затворят, тъй като правим разходи за горива, масла, наеми, толтакси, казва Милтенова. Но е наясно, че въпреки малкото пътуващи няма как да се спрат превозите.

Затова превозвачите подготвят писмо до премиера Бойко Борисов, до икономическия министър Лъчезар Борисов и до транспортния – Росен Желязков, с което ще искат подкрепа от държавата.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.