В “Камчия” има вода за 5 месеца, ако не завалиМОСВ предлага да се обяви бедствено положение, за да може бързо да се вържат още два язовира с вода по моретоВодата за пиене по морето продължава да бъде ограничавана и през декември, показва графикът за използване на водите на екоминистерството.

Заявките на ВиК-а във Варна и Бургас от яз. “Камчия” отново са редуцирани съответно до 2,5 и 3,5 млн. кубика. Наличният полезен обем в язовира продължава да спада и стига до 32,590 млн. куб. метра, или 20,5% от общия, като преди месец беше 24,7 на сто. Според министерството при продължаваща липса на приток водата ще стигне до май 2021 г.

В новия график вече е отбелязано решението на Министерския съвет да се направи ремонт на язовирите “Порой” и “Ахелой” и изграждане на довеждащи водопроводи до деривация “Китка”, за да се използват за питейна вода за Черноморието. Единственият вариант ВиК-Бургас да се вмести в кратките срокове за ремонта е въвеждането на бедствено положение, е записано в документа.

Друг проблем с язовир “Камчия” е разминаване на отчетените количества вода от измервателните устройства на пречиствателната станция и от тези, отчетени от уредите на ВЕЦ “Камчия”. Екоминистърът е разпоредил да се създаде комисия, която за месец да предложи решение на проблема.

Нивото на язовир “Ясна поляна”, който също дава вода за пиене на Бургас, втори месец остава под 50%.

Ползването на вода за пиене в Шумен и Търговище е редуцирано от яз. “Тича”. Полезният обем в него е спаднал леко за месец до 35,2%. Без приток водата ще стигне за година. 20 млн. кубика от язовира и притокът от тази зима ще бъдат отделени за напояване.

Според МОСВ за напояване трябва да се използва и яз. “Ястребино”, който е създаден с тази цел, но в момента е основен водоизточник на гр. Антоново. Министерството иска да се изградят един или два сондажа с общ месечен дебит поне 0,02 млн. кубика, които да са за основна вода на Антоново, а язовирът да е резерва.

Освен това в областта имало 140 водоизточника, за които може да се издаде разрешение за ползване. Така “Ястребино” ще може да се напълни, тъй като в момента водата в него е едва 20% от общия обем.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.