Бившият испански крал Хуан Карлос с декларация до данъчните власти

Бившият испански крал Хуан Карлос, който е в изгнание от август, е подал декларация до данъчните власти, за да уреди положението си, съобщи днес в. „Паис“, цитиран от Франс прес и БТА.

Според източници, цитирани от вестника, този документ, представен от неговия адвокат, е свързан с продължаващо антикорупционно разследване за използването на кредитни карти от бившия монарх.

Хуан Карлос, който през август напусна страната си и се установи в Обединените арабски емирства, в момента е обект на три съдебни разследвания.

Едно от тях се отнася до предполагаемо използване на кредитни карти, свързани с банкови сметки, които не са на негово име. Целта на разследването е да се установи дали бившият монарх е използвал фиктивни имена за пране на пари, научи АФП от съдебни източници в началото на ноември.

Разследването включва банкови сметки на имената на мексикански предприемач и испански офицер от военновъздушните сили, според същите източници. Целта е да се установи произходът на тези средства и да разбере дали бившият крал ги е използвал.

Ако се окаже, че Хуан Карлос е използвал парите, укрити от данъчните, бившият суверен, абдикирал през юни 2014 година, ще бъде съден за пране на пари.

Говорител на испанските данъчни власти, попитан от „Паис“ за доброволната декларация на бившия крал, заяви, че не може да коментира конкретни случаи по юридически причини.

Защитата на Хуан Карлос също се въздържа от коментар.

Според вестника испанската хазна анализира документа и през идните дни ще реши дали се нуждае от повече информация и какви действия да предприеме.