На никулденския пазар в София – от шаран до зелен хайвер

На Никулден София беше домакин рибен фестивал, на който столичани имаха възможност да купят прясна риба и морски дарове.

Рибният пазар е част от кампанията на земеделското министерство за повишаване на консумацията на риба в България.

От пресен шаран, през пъстърва и сом, до моруна, есетра и лаврак, директно от производителите:

„Прясната риба излиза по-евтино, отколкото свинското, пилешкото месо и замразената риба“, казва Светослав, който продава на един от щандовете:

„Този фестивал е един от начините да се запознаят хората колко много производители имаме не само на прясна риба, но и на рибни продукти“,

„Ние сме варненска фирма и предлагаме 6 вида хайвер – основно домашен, класически и той е основа на всички други“, споделят търговци.

А варненци знаят как да ви пратят и за зелен хайвер, казва Силвия Митева:

„Буквално изпращаме и за зелен хайвер – ето го и него. Това са „перлите“ от водорасли, в зелен цвят, с вид и вкус на мента. Много са полезни, може да се овкусят и по желание на клиента дори и сладки могат да бъдат, могат да се сложат в салати, могат да се сложат и на торти“.

Но преди десерта за Никулден парче сьомгова пъстърва риба – „765 грама, 7 лева“, излиза покупката ни , макар че за риба за Никулден може да похарчите и повече:

„15 лева или за 50 лева, може и за 360 лева, според това с какво иска да почерпи гостите си“, разяснява търговец. Независимо от цената обаче най-вкусната риба остава:

„Правилно приготвената. И задължително да е прясна“. Освен рецептите, за всички, които имат празник на този ден:

„Да сте живи и здрави!“

А тъй като Свети Николай е покровител на моряците и рибарите, за всички, за които морето е професия или го носят в сърцето си:

„Да следват мечтите си! Пожелавам отворени пътища и светли небеса и гладко море.“