М. Палмър: Албания е постигнала напредък и заслужава да започне преговори с ЕС

Албания е постигнала достатъчен напредък по пътя си към Европейския съюз, за да заслужава да започне присъединителни преговори през декември. Това заяви американският пратеник за Западните Балкани Матю Палмър, цитиран от информационния сайт „Екзит“.

Той допълни, че правителството на Съединените щати би желало това да стане преди края на германското председателство на Съвета на ЕС в края на 2020 г.

Палмър похвали приемането на изборната реформа в Албания, постигнато след разговори между правителството и опозицията с подкрепата на посолствата на Съединените щати и ЕС.

Американският пратеник подчерта необходимостта Конституционният и Върховният съд да възстановят дейността си и да започнат работа по изостаналите дела, както и да бъде постигнат пълен капацитет на новите разследващи правосъдни институции, които да покажат конкретен напредък.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел каза, че началото на присъединителни преговори на ЕС с Албания през декември е малко вероятно, припомня БТА.

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи на среща с президента на Албания Илир Мета в Тирана, 7 октомври 2020 г. Еврокомисарят посети Албания, за да обсъди продължаването на реформите в контекста на стремежа към европейска интеграция на Албания.