Многохиляден протест с искане на оставката на правителството в Молдова

Хиляди хора се събраха на демонстрация в Кишинев с искане за оставката на правителството и за разпускането на парламента, предаде Франс прес. Протестната проява бе проведена по призив на избраната за президент Мая Санду.

Участниците в демонстрацията – най-малко 20 хиляди души, изпълниха центъра на молдовската столица, като скандираха „Оставка!“, „Предсрочни избори!“ и „Долу крадците, долу корупцията!“.

Протестираите приеха резолюция, в която изложиха исканията си, а Мая Санду обвини настоящия държавен глава Игор Додон, че се опитва да узурпира властта чрез правителството и парламента.

Настояваме за незабавната оставка на правителството на Йон Кику, който носи отговорност за влошаването на ситуацията в икономиката и социалната сфера и прокарва корупционни схеми на фона на бедстващото положение на населението. Парламентът следва да бъде разпуснат незабавно в съответствие с нормите на конституцията. Настояваме да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори“, се казва в резолюцията.

След приемането на резолюцията участниците в демонстрацията, която премина мирно, се разотидоха.

Граждани на Молдова протестират пред правителствена сграда на площада на Великото народно събрание в Кишинев, Молдова, 06 декември 2020 г. Демонстрантите се обявиха срещу законовата промяна за прехвърляне на контрола върху Службата за информация и сигурност обратно към парламента, поради страх от прикриване на съществуващите корупционни схеми, и за да поискат оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Избраната за президент на Молдова лидерка на проевропейската опозиционна Партия на действието и солидарността Мая Санду също поиска правителството на Йон Кику да подаде оставка незабавно, за да отвори път за разпускане на парламента и предсрочни избори:

„Този парламент трябва да си отиде. И най-краткият път е оставката на правителството“, каза Санду на митинг на своите привърженици на площада на Великото народно събрание, цитирана от ТАСС

Санду обвини настоящото правителство и парламент в корупция:

„Това е протест на граждани, които искат промяна, срещу тези, които искат да продължат да ограбват държавата“, каза тя, като отбеляза, че настоящият президент Игор Додон се опитва да запази властта чрез правителството и парламента:

Пренебрегвайки гласуването ви на президентските избори, Додон създаде скандално мнозинство в парламента от Партията на социалистите [на Република Молдова] и партията Шор. Създаден е от депутати, които са участвали в кражбата на милиард, от депутати, които са се отказали три пъти за един мандат, от депутати които служат на Додон, а не на хората „, каза тя.

Санду разкритикува пакет от закони, приет от парламента тази седмица, който засилва статута на руския език и премахва наложени преди това ограничения за излъчването на руски телевизионни канали.

Депутатите също така разшириха правомощията на властите на Гагаузката автономия и преведоха в свое подчинение спецслужбите под предлог, че Санду има румънско гражданство.

Също така беше решено да се отмени разпределението на територията на бившия републикански стадион за изграждането на новото американско посолство:

„Тези закони разделят страната. Когато хората умират от глад, те приемат езикови закони, които могат да ни оставят без външно финансиране.

Орязват правомощията на президента, за да направят невъзможно борбата с корупцията. Това парламентарно мнозинство е срамно, приема закони в нарушение на конституцията.

Додон се опитва да подпали цялата страна. Той се опитва да предизвика хаос, криза, за да държи страната в международна изолация „, каза Санду, обръщайки се към протестиращите на руски език.

Мая Санду говори пред привържениците си - 6 декември 2020 г., Кишинев