Д-р Симидчиев: Вирусът не е толкова изменчив, колкото имунният отговор към него

Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи. Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината. Основната дейност на щаба е да направи така, че най-критично важните кадри да се ваксинират, за да могат да работят в условията на пандемичен процес“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Той посочи, че откакто боледуването е станало много по-често, се е видяло колко разнообразно и в широк спектър са оплакванията на хората

„Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него. Важното нещо за всеки от нас е да гледаме науката и това, което е доказано и работи“. 

По думите на пулмолога масовото изписване на антибиотици по схема без обосновка е ненужно и трябва да е прецизно

Правенето на схеми, които включват антибиотици, без да знаем дали има бактериална инфекция, е ненужно, а в някои случаи може да доведе до дисбактериози. Ще доведе и до ниво на резистентност. А и пациентите не винаги биха се подобрили, защото антибиотиците не са антивирусни средства“. 

В предаването „Неделя 150“ д-р Симидчиев допълни: 

Всяко едно предизвикателство като вируса дава възможност да направим необходими промени, но трябва да се слуша науката… Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички заинтересовани… Ако имаме единство в общността какво трябва да се направи без разделение, дори по елементарни въпроси като дистанцията и маските, ще можем да поставим по-бързо ситуацията под контрол“. 

Интервюто с д-р Александър Симидчиев можете да чуете в звуковия файл.