Pfizer ще произведе само половината от планираните дози ваксини. Причината за това е проблем с веригата за доставки, съобщи „Фокс Нюз“.

В Русия започна мащабно ваксиниране срещу Covid-19

„Разширяването на веригата за доставки на суровини за ваксината отне по-дълго от очакваното време. Важно е също така да се подчертае, че резултатите от клиничните тестове закъсняват от първоначално планираното“, каза говорител на компанията.

COVID-19 и ваксините, какво предвиждат държавите

Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech се надяваха да произведат 100 милиона ваксини до края на годината, но броят на планираните дози сега е намален наполовина – на 50 милиона.

„Pfizer“ получава суровини от доставчици в САЩ и Европа. Разширяването на производството на компоненти за ваксината миналия месец се оказа предизвикателство. В този момент компанията очаква също все още резултатите от последните тестове, заявява производителят.

Изследване: Ваксината на Moderna дава имунитет от поне три месеца

Компанията не уточни какви компоненти за производството липсват. Ваксините обикновено съдържат материали, които включват антивирусни агенти, антисептични течности, стерилна вода и ДНК елементи от самия вирус, които не причиняват тежки симптоми, но задействат имунната система да произвежда антитела.

Обикновено компаниите първо изчакват техният продукт да бъде одобрен и едва след това започват да набавят суровини, да организират производствени линии и да установят вериги за доставки.

Костадин Ангелов: Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие

„В този случай всичко се случи едновременно. Започнахме да формираме веригите за доставки през март, когато ваксината все още се разработваше. Това е напълно безпрецедентно“, каза участващ в процеса на разработване на ваксината на Pfizer.

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

ЕС критикува „прибързаното“ британско одобрение на ваксината на Пфайзер-Бионтек

Понастоящем Pfizer/BioNtech планират да пуснат 1,3 милиарда ваксини през 2021 г., като недостигът от 50 милиона дози тази година ще бъде компенсиран с увеличаване на производството.