Уолстрийт приключи петъчната търговия в рекордни върхове

И трите основни американски фондови индекси приключиха петъчната търговия в рекордни върхове, тъй като оповестените по-слаби данни за пазара на труда в САЩ през ноември засилиха очакваният за свежи фискални стимули от страна на Конгреса.

Индексът на сините чипове DJIA нарасна с близо 250 пункта (с 0,83%) до нов исторически връх от 30 218 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се покачи с 0,88%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,7%, като и те приключиха петъчната търговия в исторически върхове съответно от 3 699 и от 12 646 пункта.

Новото възходящо рали на Уолстрийт беше факт, въпреки че по-рано през деня бяха оповестени по-слаби от очакваното данни за състоянието на пазара на труда през ноември. В рамките на миналия месец в САЩ бяха разкриви едва 245 хиляди нови работни места – най-слаб растеж на заетостта от месец май насам.

Слабите данни обаче бяха възприети от инвеститорите като ясен сигнал, че в скоро време Конгресът на САЩ ще се споразумее за нов пакет от антикризисни финансови стимули.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия заяви в петък, че преговорите по пакета за облекчаване на последиците от Covid-19 „набират инерция“ и че по-слабият от очакваното доклад за работните места през ноември дава повече основание на Конгреса да действа.

Лидерът на мнозинството в Сената – Мич Макконъл от Републиканската партия посочи в четвъртък, че постигането на компромис по нов пакет от данъчни антивирусни стимули е възможен, стига демократите да сближат позициите си с републиканците.

Междувременно новоизбраният президент Джо Байдън заяви след края на търговията, че е готов за „някакъв вид компромис по отношение на икономическите стимул“, който може да помогне на демократите и републиканците да постигнат двустранно споразумение.

Байдън твърди, че лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл го познава достатъчно добре, за да е сигурен, че те двамата могат да постигнат споразумение в полза на американския народ, без да изоставят своите принципи.

Новоизбраният президент на САЩ също така каза, че спазва ангажиментите си и че не възнамерява да спъва опозицията. „Подходящо е да се поставя под съмнение нечия преценка, но не и мотива, стоящ зад нея“, каза той на пресконференция, проведена по повод данните за безработицата и пазара на труда в САЩ, обявени по-рано през деня.

Според Байдън най-новите данни за заетостта показват, че икономиката на Съединените щати „се забавя“, определяйки самият доклад като наричайки доклада „мрачен“.

„Конгресът и президентът Тръмп трябва да постигнат сделка за икономически стимули за американския народ. Но всеки пакет от мерки, приет през парламентарна сесия на „куца патица“, не е достатъчен“, каза Байдън, твърдейки, че „Конгресът ще трябва да действа отново през януари“.