А мериканската Национална фондация за наука публикува кратко видео, което показва срутването на радиотелескопа Arecibo в Пуерто Рико. Инцидентът се е случил на 1-ви декември т.г., като за щастие няма пострадали, съобщава онлайн изданието The Drive.

GPS получава голям ъпгрейд в своето трето поколение

Радиотелескопът е построен през 60-те години на миналия век. Първоначално се е използвал за проучвания за разработка на противоракетни системи.

Нов сателит ще следи нивото на световния океан

Клиповете показват две гледни точки на случилото се, както и архивни кадри с телекопа. От фондацията казват, че кадрите от дрона показват наблюдението на кабелите, които държат платформата на телескопа. От тях е визимо, че два от тях имат сериозни увреждания.

На видеото се вижда моментът на скъсването на кабелите и съответно падането на цялата платформа, която тежи 900 тона, върху рефлекторната площадка под нея. Предстои да се направи проверка за откриване на точните причини за срутването както и оценка на щетите.

През ноември т.г. фондацията обяви, че планира да разглоби телескопа именно заради увреждания на придържащите кабели. Платформата беше обявена за опасна за работа и поправка. Проблемите с кабелите са започнали още през август т.г., когато скъсан кабел е увредил сериозно рефлектора.

Учени откриха източника на радиосигнал в Млечния път

Това беше вторият най-голям радиотелескоп в света. Рефлекторът е с диаметър 122 метра. През годините телескопът е използван от програмата SETI, тестван е с различни технологии и е използван и за много проучвания на космоса.

Освен това е бил декор и в много филми, включително от поредицата за Джеймс Бонд, като е бил „участник“ и в сериала „Досиетата Х“. Телескопът беше най-големият по рода си до 2016 г., когато Китай въведе 500-метровия FAST.

Астронавт от МКС: Земята не е плоска

Нов анализ променя изцяло представите за раждането на Земята

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.