П одготвихме се бързо и, дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само по желание и безплатно, с ваксини, одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО.

Премиерът лично се е уверил в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната.

„Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса, можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия“, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с премиера. Ангелов добави, че първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000 дози.

Здравният министър каза, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ в страната. „С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, каза министърът.

Той каза още, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Препаратът е на разположение на болниците денонощно, като е безплатен и достъпен за всички пациенти в България.

Премиерът Бойко Борисов коментир, че от данните, които виждаме в момента, по 2500 оздравяват, което по думите му означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват да излекуват много хора. Да, все още ни тревожи броят на починалите, но вече излизаме от тъмните класации, посочи Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов е запознал премиера и с напредъка по проектите, за които правителството пое ангажимент да помага при предишното посещение на Бойко Борисов в дружеството през април тази година. Първият проект е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Ваксинирането срещу COVID-19 – в 5 фази

COVID-19 и ваксините, какво предвиждат държавите

В Русия започна мащабно ваксиниране срещу Covid-19