Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)Как въпреки по-малкото пътувания заради коронавируса пияните и дрогирани шофьори се увеличиха. И защо освен за тях, трябва да има санкция и за спътниците им.

Вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов.Една цифра, станала известна тези дни, надхвърли дневният брой заразени с коронавирус. 10 239 – точно толкова са хванатите пияни и надрусани зад волана за 11 месеца. 

И то с 1000 повече от м.г. Във време, в което не пътуваме, ще кажете. Масово обаче българинът кара пиян на къси разстояния. От заведението до тях. А по пътя, въпреки короната и ангажиментите, които имат покрай нея, седят полицаи. Спират и хващат нарушенията.

Нужно ли е обаче това? Защото ако някой е решил да се самоубива, дали ще е с кола, дали ще е от цироза, няма значение. Но пияните шофьори почти никога не са сами в колата, убиват и други. Те са с гаджето, приятели, семейството.

„Не мога да карам, аз съм пиян. Чакай, аз съм пиян, не трябва да се слушам“, бе рекъл веднъж Хоумър Симпсън. Но спътниците? Вс един ще е трезвен. И за него тряябва да има дори по-голяма санкция. Както е за без колан – глобява се пътника, но и шофьора, защото му е позволил. Ситуацията е съвсем аналогична.

И все пак нека обърнем внимание на още едно число – 4084. Това е броят на честитките, с които КАТ е наложил санкция – без книжка и голяма глоба. Е, както при короната, засега „заболелите“ са повече, но важното е, че има ръст и на „оздравелите“.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.