„Важен ден“ за търговската сделка на ЕС и Великобритания

Търговските преговори между Обединеното кралство и Евросъюза могат да приключат до края на седмицата, заявил източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние, който трябваше да пътува днес за Брюксел, ще остане в Лондон.

„Важен ден. Приключване“, са думите на Барние на път от хотела към залата за преговори, според Ройтерс.

Преговорите продължават и днес, въпреки че снощи източник от британското правителство заяви, че шансовете за пробив намаляват, защото ЕС в последния момент е променил исканията си по въпроса за прилагането на правилата за честната конкуренция.

Днес източник от ЕС бе далеч по-оптимистичен и отрече да е имало „изненади“ от страна на Брюксел на масата за преговори.

Фактът, че Мишел Барние промени плановете си и реши да остане в Лондон, според много наблюдатели говори, че явно има някакво раздвижване в положителна посока.

Източникът от ЕС е казал още, че лидерите на блока вероятно ще проведат отделна среща, посветена на Брекзит този месец, след вече определената видеоконференция на 10 и 11 декември.

Междувременно френският министър за Европа Клеманс Бон заяви, че правителството му може да наложи вето на сделка, която не отговоря на изискванията на Париж, особено по въпроса за риболовните права.