Без резултат от заседанието на смесената комисия със Северна Македония

Без никакъв резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония.

Съпредседателите на комисията проф. Ангел Димитров и Драги Георгиев очертаха два проблема, установени на заседанието.

Първият е технически и историците от Скопие отказват да подписват протоколи от срещите, тъй като в тях не фигурира прилагателното македонски.

На приключилото в Скопие заседание е било обсъждано Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-ми клас в Република Северна Македония.

Не е постигнат никакъв резултат, а дори беше наблюдавано отстъпление от вече договорени позиции за общото честване на личността на цар Самуил, отбеляза проф. Димитров.

Според Драги Георгиев по тази тема българската и македонската страна говорят на различни езици. Той твърди, че българските историци настояват учебниците в югозападната ни съседка да бъдат лишени от мултипереспективност по отношение на цар Самуил.

Заседанието на Смесената комисия се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония.