Шарл Мишел предлага международен договор за пандемиите

За сключване на всеобхватно международно споразумение за съвместни действия срещу пандемии призова председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на виртуална конференция на високо равнище за Covid-19, организирана от ООН, предаде Франс прес.

Шарл Мишел смята, че светът е знаел, че може да го сполети такава пандемия, но все пак е бил неподготвен за появата на новия коронавирус.

„Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на Covid-19“, подчерта председателят на Европейския съвет:

„Има, тоест, известен провал и трябва да извлечем поука от това“, допълни той.

В същото време „успехът по отношение на ваксините е резултат от международната солидарност и мобилизация“, подчерта Мишел.

„Пред бъдещи пандемии трябва сега да утвърдим този подход, като структурираме нашия колективен капацитет да изпреварваме, подготвяме и управляваме този тип кризи. Предлагам да го направим по пътя на международен договор за пандемиите“, каза Мишел.

Според него подобен договор трябва да се впише в рамките на Световната здравна организация и да има за цел да подобри нещата във всички области, в които е констатирано, че има интерес от засилване на сътрудничеството.

Шарл Мишел посочи като пример нуждата от по-добър контрол на рисковете, развитие на научните познания и надзор на появата на животинските инфекциозни болести, чието предаване на хората представлява голям епидемиологичен риск.

Един договор ще позволи също да се финансира и координира по-добре изследователската дейност, да се подава тревога, да се споделят информациите, да се подобри и достъпът до здравни грижи, смята Мишел:

„Визираната цел е да гарантираме достъп до ваксини, здравни грижи и тестове за бъдещи пандемии и това заслужава да бъде потвърдено с договор“, каза председателят на Европейския съвет, но без да посочва краен срок до кога трябва да стане това.

В двудневната виртуална извънредна сесия на Общото събрание на ООН, посветено на Covid пандемията, участват лидери и министри от 140 страни, припомня БТА. Техните речи са предварително записани и се излъчват поетапно след състоялото се вече откриването от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Сред ораторите са френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Борис Джонсън, японският премиер Йошихиде Суга и др.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остри критики към държавите, които първоначално са отричали опасността от Covid-19 и са отхвърляли съветите на СЗО:

„В условията на глобална криза ние трябва да сме единни, солидарни и координирани в глобални действия“, заяви Гутериш.

Според агенция Франс прес жертвите на коронавируса по света са вече повече от 1 милион и 500 000. Общо от началото на пандемията са се заразили близо 65 милиона души.

Най-смъртоносен е Covid-19 в Латинска Америка – 452 000 души, след това в Европа – 430 000.