Хормоналният баланс е ключът към женското здравеПоддържането на активни социални контакти дългосрочно намалява риска от инфекция в ситуацията на пандемия

Интервю с графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт, Германия– Как протича животът в Германия в настоящата ситуация – пандемия, стрес, страхове, недоволство, несигурност…

– От март 2020 г. нищо вече не е същото. У мен, както и при всички хора, се отключиха екзистенциални страхове: какво ще се случи с практиката ми, която съм изграждала с години? Как да продължа да общувам със семейството и приятелите си? Хората от обкръжението ми реагираха по различен начин – от тотално отричане на предписанията до тотална изолация… За съжаление не всеки има вродена вътрешна сила, която му помага да преодолее новите предизвикателства, ориентирайки се към търсене на решения.

При жените промените, които настъпиха, бяха още по-драстични! Няма детски градини, няма училище, изведнъж всичко се превръща в бреме и претоварване с домакинство, семейство, работа и т.н. Как да останем себе си в тази ситуация, как да останем позитивни, да не се безпокоим, да не отключваме чувство на вина и най-вече да не се разболеем? Новите правила, предизвикани от коронавируса, промениха не само хората, но и света.

Лично аз използвах свободното време като дар – да се вслушам в душата си и да усетя, какво ми казва тя. Да потърся чрез интуицията ми какво ме вдъхновява, какво да променя в тази ситуация… Вече знам, че всичко ще си дойде на мястото и нямам търпение да се включа в онлайн семинара на 5-ти декември, който ще бъде посветен на българските жени и на женското здраве.

Очаквам ви на 5-ти декември на Фейсбук страницата на Шуслеровите соли – ще си поговорим за грижата за хормоналния баланс с природни средства, за това как блокажите на енергията в тялото ни разболяват, какво се случва в тялото на жената, когато е изложена на стрес, как да си помогнем при проблеми с щитовидната жлеза, за връзката между емоции като вина, срам, гняв, страх и здравето.

– Как се грижите за хормоналния си баланс – какви са ежедневните грижи, които полагате за здравето си?

– Старая се преди всичко да се радвам на живота! Внимавам да се храня здравословно, да пия много вода, да се движа и да имам моменти на релаксация. Всеки ден приемам Шуслерови соли – спрямо нуждите на моето тяло. Лягам си винаги преди полунощ, а сутрин правя хормонална йога. Хормоналният баланс е ключът към женското здраве.

Като ежедневна грижа в настоящата обстановка също така мога да препоръчам моята програма за антивирусна защита на клетките с комбинация Шуслерови соли №2, №3, №5 и №8. Помага за укрепване на имунната система и за предпазване от инфекция с Covid-19. Ето как да приемате солите: сол №5 сутрин, сол №3 на обед, сол №8 следобед и сол №2 вечер – по 5 табл. от всяка сол дневно, разтворени в чаша вода. Можете да я прилагате 4-8 седмици (при необходимост може и повече). Шуслерова сол №2 калиев фосфат укрепва защитата на клетката спрямо проникване на вируси, и ограничава размножаването и разпространяването на вируса. Шуслерова сол №3 железен фосфат е солта за стабилен имунитет. Подготвя клетките за правилна реакция при среща с вируси, както и в случай на развила се вирусна инфекция. Шуслерова сол №5 е изключително важна в тази пандемична обстановка, тъй като балансира нервната система (в комбинация с Шуслерова сол №2) и активира вътрешното равновесие. А Шуслерова сол №8 балансира натриевото равновесие в клетката, което е от решаващо значение за превенция срещу проникване на вирусите.

В психологически аспект в настоящия момент са изключително важни състраданието и вниманието към другите хора. За да сме здрави, се нуждаем от опората на хората около нас, както и ние самите да бъдем отдадени на тях. Проучванията сочат, че поддържането на активни социални контакти дългосрочно намалява риска от инфекция.

– Тази програма е за превенция и защита от вирусите, но как да се погрижим за себе си в случай на инфекция?

– При заразяване с Covid-19 не при всеки човек се развиват признаци на инфекциозно заболяване, а ако се проявят, то тяхната интензивност е различна. Не бива безразборно и безкритично да потискаме защитния възпалителен отговор с приложението на противовъзпалителни и температуропонижаващи лекарства. Налице са доказателства, че това може да допринесе за тежко протичане на болестта. Лечението трябва да съответства на индивидуалното протичане на болестта.

Приложени по този начин, Шуслеровите соли могат да подкрепят и засилят собствените защитни сили на организма. Бих препоръчала още при първи симптоми на вирусна инфекция да се започне с чест прием на Шуслерова сол №3 – на всеки 10 мин. по 1 табл. за смучене. Сол №5 също да се взема начесто – на всеки 30 мин. по 1 табл. Като допълнителна терапия – сол №4, при поява на възпаление на сливиците, на хрема и кашлица с белезникави, гъсти секрети. Или сол №6 – при жълтеникави секрети. Приемат се също на всеки 30 мин. по 1 табл. Соли №3 и №5 ще помогнат и при втрисане или повишаване на температурата.

Назначената терапия, дори ако се налага прием на антибиотици, е добре да се съпровожда с прием на тези Шуслерови соли – 3, 4, 6, тъй като при коронавирусната инфекция са засегнати белите дробове, лигавиците на дихателните пътища, възможно е да има усещане за задух, недостиг на кислород, а тяхното действие служи именно за преодоляване на възникналото възпаление при навлизане на патогена.

Шуслерова сол №3 помага за преноса на кислород към клетките в организма. Сол №6 е много важна – едновременно за транспорта на кислород вътре в клетката, но и за да подпомогне функциите на черния дроб, който в тази ситуация е извънредно натоварен (особено при прием на антибиотици). Сол №4 е солта на всички лигавици – укрепва дихателната лигавица, а заедно със сол №3 помага за по-бързото овладяване на инфекцията.

Може да се кажат още много неща по отношение на солите – както за лечение при вирусна инфекция, така и за регулиране на хормоналния баланс. Но ви предлагам – на 5-ти декември, от 10:30 ч. да влезете на Фейсбук страницата на Шуслеровите соли и да говорим по всички въпроси, които ви вълнуват. Задайте своите въпроси и гледайте лекциите по темата: Хормоналният баланс – ключ към женското здраве. Очаквам ви – бъдете с нас!

Графиня Ангелика Волфскийл е един от най-популярните немски натуропати и Шуслерови терапевти. Вече 30 години помага на своите пациенти с най-различни природни методи. Автор на книги по Шуслерова терапия, две от които са преведени и издадени в България – „Шуслерови соли за деца” и „Хранене и Шуслерови соли според биоритмите”.

През последните години тя е лектор на многобройни образователни семинари в България, като акценти в тях са женското здраве и съвети за помощ с природни средства при: проблеми с щитовидната жлеза, заболявания на женската полова система, преодоляване на стреса, контрол на метаболизма и теглото, лечение на цистит, синдром на пропускливите черва и др.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.