К огато Анджелина Фридман е бебе, тя преживява пандемията от испански грип през 1918 г. През живота си тя се е сблъсквала с рак, кръвоизлив и сепсис. И е оцеляла. А април тази година Анджелина излиза победител и от битката с новия коронавирус, който отне живота на близо 1,5 млн. души в целия свят.

Сега 102-годишната жителка на Ню Йорк успява да спечели тази битка отново, когато за втори път се излекува от COVID-19, разказва нейната дъщеря Джоан Мерола пред WPIX, цитирана от CNN.

„Непобедимата ми майка е тествана негативно за COVID-19“, казва Мерола.

CNN са потърсили за коментар старческия дом North Westchester Restorative Therapy & Nursing Center, където Фридман живее, но все още не са получили официален отговор.

Фридман е диагностицирана с COVID-19 през март, след като тя е била в болница за лека медицинска процедура, казва администраторът Ейми Елба пред CNN по-рано тази година. „Когато се върна, беше тествана положително“, допълва Елба.

По това време възрастната жена прекарва една седмица в болницата, преди да се върне в изолация в стаята си. С температура, която ту се качва, ту се понижава в продължение на няколко седмици, Фридман най-накрая дава отрицателен тест за COVID-19 на 20 април, разказва нейната дъщеря. 

В края на октомври дъщерята на Фридман получава обаждане от старческия дом, „за да ми каже, че отново е тествана положително. Тя имаше симптоми – треска, суха кашлица“, казва Мерола. „Те помислиха, че може да има и грип“.

Тя разказва още, че тъй като все повече хора от персонала и обитателите на старческия дом се разболяват, по-възрастните от тях са били изолирани. Мерола получава ежедневна информация за състоянието на майка си до 17 ноември, когато научава, че Анджелина отново е с отрицателен тест. Втори тест потвърждава отрицателния резултат за COVID-19 и Фридман e преместенa обратно от изолация в стаята си.

Въпреки че е загубила по-голямата част от слуха си и зрението ѝ е влошено, тя все още се радва на живота.

Анджелина Фридман е родена през 1918 г. на кораб, който превозва имигранти от Италия до Ню Йорк в разгара на пандемията от испански грип от 1918 г. Не се вярва, че бебето се е заразило. Майка ѝ умира по време на раждането и сестрите ѝ са тези, които ѝ помагат да оцелее, докато успеят да се съберат с баща им в Бруклин, Ню Йорк, където живеят.

Мерола разказва, че майка ѝ и баща ѝ се борят по едно и също време с рака, но той губи битката. 

„Тя не е най-възрастният човек, който е оцелял от COVID-19, но може би е най-възрастният, който е оцелял два пъти“, казва още дъщерята на Анджелина.

По темата