Т урските власти забраниха гостуванията по домовете за семейни празници, помени, поднасяне на съболезнования или други поводи като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщи в. „Миллиет“.

Домоуправителите или отговорните за жилищата лица трябва да съобщават на полицията, ако забележат гостуване на външни лица.

При установяване на такива случаи полицията ще налага глоби в размер на 3150 турски лири /330 евро/, както на домакините, така и на гостите.

Вестник „Миллиет“ цитира експерт от Съвета за обществени науки към здравното министерство, който заяви, че е възможно да бъде наложена забрана на гражданите за излизане навън около Нова година /в дните от четвъртък до неделя, т.е. между 31 декември и 3 януари/, както и за събирания в къщите.

Подобна опция е била обсъждана и на последното заседание на правителството по мерките за борбата срещу коронавируса, съобщават източници.

Истанбул, Турция
Истанбул, Турция
Източник:
iStock

През последните 24 часа в Турция са регистрирани 31 923 случая на коронавирус, като 6690 са с проявени симптоми на болестта, съобщават турските здравни власти. 

През изминалото денонощие 193 души са починали от вируса.

През последните 24 часа в страната са направени 183 624 теста за коронавирус.

Турция съобщи, че 5502 пациенти са в тежко състояние. Същевременно 4821 са се възстановили от заразата през последното денонощие.

От началото на пандемията 513 656 души в Турция са се заразили с коронавируса, а 14 129 са починали от болестта.

Във вторник истанбулските здравни власти съобщиха, че въвеждат ограничение на броя на хората, допускани да се движат по известния булевард „Истиклял“, в рамките на мерките за борба с коронавируса, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Само 7000 души ще бъдат допускани на пешеходния булевард с дължина повече от един километър, който традиционно привлича местни жители и чуждестранни туристи със своите магазини и ресторанти.

Турското правителство обяви по-рано тази седмица, че по решение на местните власти ще бъде ограничен броят на хората, допускани на площадите и оживените улици.

В съответствие с новите мерки здравният съвет в квартал „Бейоглу“, където се намира булевард „Истиклял“, е приел решение за ограничаване на броя на хората, допускани на булеварда.

Ограничението влиза в сила от 10 часа в сряда. 

Местните власти ще следят с дрон множеството по булеварда, за да са сигурни, че има не повече от един човек на три квадратни метра площ.

Ако броят на хората надхвърли определения лимит, влизането на булеварда ще бъде блокирано. Хората ще влизат и излизат от булеварда от различни места.

Проф. Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

ЕС с предупреждение след британското одобрение на ваксина

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

Какво научихме за COVID-19 през последните месеци