СЗО: Ваксините срещу COVID-19 може да променят значително ситуациятаРегионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге прояви днес сериозен оптимизъм, що се отнася до ваксините срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Ваксините откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията, заяви Клуге на пресбрифинг в Копенхаген, където е базирана СЗО-Европа, посочва БТА. В същото време той предупреди, че се очаква първоначално доставките да бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

СЗО вече спомена за „нарастващ консенсус“, че първо трябва да бъдат ваксинирани възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

Вчера Великобритания стана първата държава, одобрила ваксина срещу вируса, причиняващ COVID-19 – ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech), взимайки преднина в световната надпревара за започване на може би най-важната програма за масова ваксинация в историята. Британският премиер Борис Джонсън нарече това „глобална победа“, макар да призна, че има логистични предизвикателства за ваксиниране на цялото 67-милионно население на страната.

Регулаторите в САЩ и ЕС проучват данните от изпитанията на същата ваксина, но все още не са дали своето одобрение.

Вчера СЗО каза, че е получила от Пфайзер и Бионтек информация за ваксината и преценява дали може да даде разрешение за „спешно използване“. Това би било ориентир отделните страни да одобрят прилагането на ваксината на национално равнище.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.