Радиосредата наистина е прекрасна

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо с което се будим и лягаме. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в „Нашият ден“.

Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, както и в диктофоните, компютрите и главите на всеки един от работещите в нея. Тя има различни цели – да осигурява практика за обучаващи се журналисти, да информира, да развлича, да се развива и структурира – насочено и устойчиво. На първо място – да бъде свободна трибуна за свободомислещи хора, необременена от икономически, политически и ведомствени интереси; незасегната от пошлостта на маркетинговите стратегии и разни задръстеняци; неопетнена от липса на расова, сексуална и класова толерантност.

„Ние сме „никому в угода, никому напук“ (по Й.Хербст); „лумпенпролетариат“ ( по К.Маркс); „добри хора“ (по Х.Томпсън); „няк’ви там студенти на четвъртия етаж в Журналистическия“ (по произволен академичен ръководител); „само мечтател(и)“ (по Д.Таралежков).“

В деня на десетата годишнина на студентското онлайн радио „Реакция“ – разказ на един от неговите автори Михаил Митев (който е и колега от Радио София) за началото, за изминалите десет години на промяна на радиосредата и за оцеляването на една студентска медия.

„Радио „Реакция“ ме накара да заобичам радиото. Радиото е първата медия, която е била най-бързата – тя е изпреварила вестницитеАз харесвам радиото, не защото е бързо, а защото е по-достъпно и е до хоратаЗащото говори за различни теми – една палитра, една гама, в която ти можеш да чуеш от всеки един спектър нещо. Докато в другите медии не е така – там е целенасочено. В телевизията има по-голяма прибързаност, докато тук се изпипва всеки един материал. В телевизията по-трудно се приемат теми, имат си дадена политика… и не се дава толкова свобода откъм теми. А радиосредата наистина е прекрасна…“

Точната формула

„Никой няма точната формула. Мисля, че трябва да направим така, че на самите слушатели да им е интересно. Ролята на журналиста е първо да ограмотява човека, да въздейства и да кара слушателя/зрителя/читателя да се замисли. Трябва да има замисъл при всеки разговор.

Медийната среда

Съдейки по моите колеги, те не всички искат да работят в медии – нямат свободата, която искат. В голяма част от медиите ги използват да носят кафета, за документация… това са големите медии… Малък процент от моите колеги ще се реализират като журналисти или ще бъдат в медийна среда. Така сме си го направили ние – нямаме приемственост. Слава богу, в радиото не е така.“

За финансирането в професията, за съревнованието в медиите, за оригиналните идеи, за страха да питаш – чуйте повече в звуковия файл.