Протести в Молдова, след като парламентът оряза правомощия на президента

Протести в Молдова, след като парламентът оряза правомощия на президента, съобщава РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС. Депутатите прие ха окончателно законопроекта, според който Службата за сигурност и информация преминава на подчинение на парламента. Това заяви заместник-председателят Влад Батрънч.

Решението беше посрещнато с възмущение от опозицията, която блокира парламентарната трибуна.

Гласуваните промени означават, че президентът се лишава от възможността да назначава директора на разузнаването, който няма да полага клетва пред него. Членовете на колегията на службата също ще бъдат назначавани от депутатите.

Днес Службата за информация и сигурност трябваше да представи на ръководството на парламента и на президента отчет, свързан с националната сигурност. В бъдеще държавният глава няма да може да получава такива отчети.

Повече от 5 000 граждани се събраха на протест в молдовската столица Кишинев, за да изразят несъгласието си с предложения законопроект, ограничаващ правомощията на новоизбрания проевропейски президент Maя Санду.

Тя беше избрана за държавен глава на провелия се на 15 ноември балотаж след като спечели изненадваща победа над проруския действащ президент Игор Додон. Официалната церемония по встъпване в длъжност ще се състои на 24 декември.

Протестиращите се стекоха пред парламента в Кишинев, след като Санду призова поддръжниците си да се обединят срещу няколко законопроекта, внесени от Партията на социалистите на Додон, включително и този, ограничаващ президентските правомощия.

Поддръжниците на Санду скандираха „Долу предателите!“ и поискаха разпускането на парламента. Полицията отцепи сградата, но не попречи на митинга.

На протеста Санду призова за оставката на правителството на Додон, което според нея „подкрепи корумпираните му схеми“, както и за предсрочни парламентарни избори.

„Имаме нужда от добра държава за всички достойни хора. Имаме нужда от предсрочни избори, за да изгоним крадците от властта“, каза Санду.

Последните парламентарни избори се проведоха през 2019 г., като партията на Додон си осигури една трета от местата. През четирите години на власт Додон се радваше на силната подкрепа на Москва и се обяви за по-тесни връзки с Русия. Санду обеща по време на кампанията да се бори с корупцията в страната, която е една от най-бедните в Европа.