ОбС на Плевен предлага: Част от парк "Кайлъка" да се управлява от общината

Част от парка „Кайлъка“ да се управлява от община Плевен – това поискаха от правителството от Общинския съвет на Плевен. Така ще се реши дългогодишен проблем с финансирането за поддръжка на защитената местност.

С решението се предлага държавата да предостави безвъзмездно за управление на община Плевен 37 недвижими имоти публична държавна собственост. Те са в частта на парка от моста до парк-хотел „Кайлъка“.

Председателят на Общинския съвет Мартин Митев обясни:

„След нашето решение, което вече е изпратено, се очаква решение на Министерския съвет, с което да ни бъде предоставено управлението на част от „Кайлъка“. Смятам, че е изключително добре за Плевен и плевенчани, тъй като общината ще поеме грижата и ще има съответните сили и финансиране да поддържа в един добър, приветлив и нормален вид този значим за нас парк. Доколкото имам информация утре на извънредно заседание на МС ще се гледа това решение.“

Категорично парк „Кайлъка“ остава държавна собственост и запазва статута си на защитена територия:

„Ние не можем да извършваме каквито и да е разпоредителни мероприятия, ние тези права няма да ги имаме, а не ги и искаме“, заяви още Мартин Митев.