П арламентът прие повторно Закона за ДДС и с това преодоля президентското вето върху законопроекта, предаде Агенция „Фокус”.

„За” повторното приемане на законопроекта гласуваха 121 народни представители, „против” – 74 и „въздържали се” – 0,

с което той беше приет.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Това е седмото вето на държавния глава за тази година и 26-то от началото на мандата на президента Румен Радев. Досега парламентът е одобрявал ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху разпоредби от Закона за извънредното положение и върху Кодекса за търговското корабоплаване.

По-рано

за втори пореден ден мнозинството в парламента отказа да извика на изслушване премиера Бойко Борисов,

предаде агенция БГНЕС.

Ден след като опозицията напразно настоя министър-председателят да обясни от парламентарната трибуна задава ли се водна криза в Бургас, днес от БСП поискаха той да даде информация за правителственото решение за покупка на COVID-ваксини. С 96 гласа „против” обаче проекторешението беше отхвърлено.

От левицата поискаха премиерът Борисов да обясни пред депутатите какви са технологичните параметри на договаряните ваксини, количествата, както и изискванията към тяхното транспортиране и приложение.

„Живеем в парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата. За никого няма да е новина, че

традиционно г-н Борисов системно и последователно погазва принципите на парламентарната република и държавността.

Но днес е по-особен ден. Така, както са управлението на ГЕРБ през последните 11 години, той последователно е неглижирал Народното събрание, така днес, уплашен от ситуацията и отказващ да поеме отговорността за последиците от кризата, иска от нас да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои – закупуване на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19”, ядоса се на решението лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Елате тук, г-н Борисов, и обяснете на българския народ какво правите”, призова още Нинова от трибуната.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обвини БСП, че

с искането си опитват да черпят политически дивиденти от ситуацията,

а лидерът им Корнелия Нинова – в прекалена фиксация върху личността на премиера Борисов.

Дариткова подчерта, че вместо премиерът, в парламента ще дойде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който ще даде информация и ще отговори компетентно на всички въпроси. „Иначе вашата обсебеност да видите министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване”, каза още Даниела Дариткова.

Президентът наложи вето на Закона за потребителския кредит

НС подкрепи ветото на Радев върху законовите промени за превоз на пътници

Радев наложи вето на разпоредби от Кодекса на търговското корабоплаване