В древността си Марс може да е осигурявал подходящи условия за живот поне на микроби. Това показват резултатите от проучване на учени от университета Рътгърс, цитирано от CNET.

Земята се оказа по-близо до черна дупка от очакваното

Учените са обърнали внимание на един от парадоксите в историята на Марс. Смята се, че в ранните си години планетата е имала подходящи условия за живот с наличието на течна вода. Проблемът е, че по това време Слънцето още е било млада звезда и не е било толкова „силно“, колкото е днес.

Учени откриха „вкаменена галактика“ в Млечния път

Това би означавало, че дори и да има условия на Марс, топлината от Слънцето може да не е била достатъчна, особено като се има предвид, че Червената планета е и по-далеч. Геоложките проучвания на Марс показват, че на планетата все пак е било достатъчно топло, за да има течна вода.

Според учените отговорът се крие в ядрото на планетата. Ако вътрешността на Марс е била с висока температура, това може да е било достатъчно да компенсира недостатъчната топлина на Слънцето.

Анализът подсказва, че преди 4 млрд. години Марс е имал подходящите условия за висока вътрешна температура, която да поддържа вода в течно състояние. При това положение при достатъчна дълбочина на почвата тя е могла да бъде подходящ дом за живот на микроби. Според учените именно подземните микроби са имали най-дълготрайни условия за живот.

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

Разбира се, засега няма как проучването да се докаже категорично без пряко изследване на подпочвените слоеве. То обаче дава още една насока на марсоходите и на учените в търсенето на следи от живот на Марс.

Нов сателит ще следи нивото на световния океан

Учени откриха източника на радиосигнал в Млечния път

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.