В аксината на компанията Moderna срещу COVID-19 произвежда антитела, които могат да са налични в организма 90 дни след ваксинирането, предаде „Франс прес“, позовавайки се на публикация в научното издание The New England Journal of Medicine.

Направление за PCR тест и след положителен резултат от бърз антигенен

Продължителността на защитата, осигурявана от ваксината, е несъмнено по-дълга, но тук става дума за първи данни за период от няколко месеца, валидирани независимо от научно издание. 

Костадин Ангелов: Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие

34 участниците в изследването ще бъдат следени 13 месеца, за да се провери каква е дългосрочна защита, осигурявана от ваксината.

Учени посочиха най-честия източник за заразяване с COVID-19

Учените от Националните институти по здравеопазване са тествали нивото на два типа антитела срещу коронавируса 90 дни след втората доза от ваксината, която се инжектира 28 дни след първата доза. 

Специалистите са наблюдавали леко и очаквано намаляване на нивото на антителата у ваксинираните участници в проучването, но все пак нивото на антителата си е останало високо и надвишаващо естествения имунитет, наблюдаван при възстановили се от COVID-19 пациенти.

Как ще бъдат издавани направления за PCR от личните лекари

Освен това не е бил наблюдаван никакъв сериозен нежелателен ефект в изпитанията на ваксината във фаза едно, започнала през март, посочва научното издание.

Преди дни стана ясно, че фармацевтичната компания Moderna е кандидатствала за спешно одобрение на ваксината си срещу COVID-19 в Американската агенция по храните и лекарствата.

Според производителя пълните резултати от последната фаза на изследванията са показали 94,1% ефективност на ваксината, без сериозни притеснения за безопасността ѝ.

Компанията възнамерява да кандидатства за одобрение и в Европа.

Американският регулатор ще разгледа молбата за одобрение на заседание на 17 декември. Американската администрация отпусна на Moderna 486 млн. долара за разработването на ваксина срещу новия коронавирус. Ако ваксината бъде одобрена, тя ще може да се поставя на американци още от 21 декември нататък.

Moderna е втората компания, която кандидатства за спешно одобрение на ваксината си. Pfizer подаде документи за същата процедура още на 20 ноември.

И при двете ваксини, първите дози ще бъдат инжектирани на определени групи – медицински персонал, служители на първа линия и хора от рисковите групи.

Повече от 70 са ваксините срещу новия коронавирус, които се разработват по цял свят. От тях 11, включително тези на Moderna и Pfizer са в етап на мащабно клинично тестване.

OVID-19: Спад на новите случаи, но отново над 150 жертви

Проф. Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

ЕС с предупреждение след британското одобрение на ваксина

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

Възможна ли е ваксинация срещу COVID-19 още през декември

Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е