Съществува много солидна основа в белгийско-българските бизнес отношения

„Fun, Food & Resilience“ с акцент върху умението да устояваме на изпитанията – такъв беше фокусът тази година на Дните на Белгия в България – инициатива, която вече 15 години отразява и поощрява активните бизнес и културни връзки между двете страни. Провеждането на традиционното събитие в нов, но интригуващ и приобщаващ онлайн формат се оказа отличен пример за поддържането на двустранните отношения и бизнес общността, свързана с тях, живи и динамични.

По традиция кулминацията е връчването на наградата Primus Inter Pares („Пръв сред равни“ – от лат.) на най-успешната организация, която инвестира и развива бизнес в България и по този начин допринася за подобряване на бизнес, социалните, културните и човешките отношения между Белгия, Люксембург и България. Тази година на първо място бяха отличени усилията на Бизнес института – катализатор на бизнес умения, открил ефективна формула да развива и прилага успешно услугите си онлайн.

Дните на Белгия в България се организират от Посолството на Кралство Белгия у нас и бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“. Това беше и първото събитие за новия посланик на Кралство Белгия в България Н. Пр. Фредерик Морис, който прие поканата да представи визията си за развитието на белгийско-българския бизнес у нас в специално интервю за Радио София.

„Благодаря за възможността да ме представите пред българската общественост. От два месеца съм тук. България за мен е нов опит. Не съм имал възможността да работя досега в тази част на света. Това ще бъде много приятно откритие за мен. Аз имам опит от друг континент. Работих в Африка преди да дойда в България.

Затова казах, че е нещо много, много различно не само като метод на работа, но и като място, но пък за сметка на това тук има много предимства, като например да съм заедно със семейството си. Това, което имам като впечатления от българите е, че сте широко скроени и отворени към света хора, които се интересуват от другите“, казва Н. Пр. Фредерик Морис.

По отношение на развитието на белгийско-българските бизнес отношения, посланикът на Белгия отбелязва, че според него съществува много солидна основа. Има много белгийски фирми, които присъстват трайно и от доста време в България и работят добре. Има и български фирми, които по някакъв начин са свързани с Белгия. Работят в различни сектори.

След най-важните, които Н. Пр. Фредерик Морис открои са транспорта, химическата промишленост, агро и хранително-вкусовата индустрия, сферата на услугите, банки и застраховане, текстилна промишленост и информационните технологии.

„На базата на всичко това, след като преодолеем всички трудности, свързани с пандемията, моята мисия е посолството да продължи в същата посока да помага и улеснява компаниите в тяхната дейност“, подчертава посланикът на Кралство Белгия у нас.

Като пример той посочва организирането на т.нар. търговски мисии, чиято цел е запознаване на белгийски компании с възможностите за инвестиции и бизнес в България, както и български такива, които могат да свържат дейността си с Белгия.

„За това много ни помагат областните търговски представителства и разчитаме прекрасното сътрудничество с тях да продължи“, казва още Н. Пр. Фредерик Мориси допълва – друг конкретен пример, който мога да посоча, е семинарът, който организираме тази седмица в сферата на транспорта. Вълнуваме се изключително много от положението на българските превозвачи. Знаем, че една голяма част от стоките се превозват към Англия, но сега след Брекзит, условията ще се променят.

Затова идеята на този семинар е да свържем българските превозвачи с белгийски представители на различни видове транспорт, да ги запознаем с промените на законодателството и да им осигурим достъп до всякакъв вид актуална информация, касаеща работата им. Идеята е по този начин да бъде осигурена възможност за преминаване през Белгия, а не през Франция и Германия, което е от взаимен интерес за двете страни“.