Е вропейската организация за защита на потребителите Euroconsumers съди Apple в четири държави от ЕС, с иск за 180 милиона евро компенсация за умишлено забавяне на смартфоните с крайната цел да подтикне потребителите да купуват нови. Това съобщи „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на Euroconsumers, представляваща интересите на 1,5 милиона домакинства.

Apple ще плати $113 млн. заради бавни iPhone-и

Според вестника днес организацията ще заведе дело в съдилищата на Белгия и Испания, а след това в Италия и Португалия. Исковете се отнасят до над 3 милиона модела iPhone 6, iPhone 7 и iPhone SE, продадени в тези страни между 2014 и 2020 г. Тези дела ще последват подобни колективни действия срещу „Apple“ в САЩ, след които американската компания се съгласи да плати до 500 милиона долара на собствениците на смартфони, припомня изданието.

Шеф в Apple обвинен в предлагане на подкуп

Според Барт Уолдърс, партньор в компанията „Arcas Law“, която представлява интересите на ищците в Белгия, съдебните обжалвания в отделни държави могат да доведат до „ефект на снежна топка“. 

„Опитът показва, че ако една европейска държава поеме инициативата, други я следват“, обясни адвокатът. 

През февруари френски надзорен орган глоби Apple с 25 милиона евро за подвеждане на потребителите. 
Италианският антимонополен орган глоби корпорацията по-рано с 10 милиона евро, след като беше разкрито, че актуализацията на софтуера е причинила „сериозен сбой в работата и значително е намалила производителността“ на смартфоните.

Apple представи първите лаптопи със собствен процесор

Американската компания отрича подобни обвинения, като нарича такива твърдения „фактически и юридически неверни“. 

В писмо от 6 август на юридическата фирма на Apple „Gibson Dunn & Crutcher“, адресирано до Euroconsumers, се казва, че компанията „никога няма да влоши взаимодействието с потребителите, за да стимулира обновяването на клиентите“. 

Корпорацията заяви в изявление пред „Файненшъл Таймс“, че „нейната цел винаги е била да създава продукти, които се харесват на клиентите, и важна част от това е да обезпечи максимално дългия живот на iPhone“.

Какъв ще е ефектът от iPhone върху навлизането на 5G

Apple представи 4 нови модела на iPhone, всички с 5G

Apple представи iOS 14 и собствени процесори за Mac