Съвместната комисия между България и Северна Македония – рунд пореден

Съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония изразяват различни позиции и несъгласие един с друг преди утрешното 11-о заседание, на което ще търсят консенсус по историческите въпроси.

Съпредседателят от македонска страна Драги Георгиев критикува изказване на българския си колега Ангел Димитров, че няма воля от страна на Република Северна Македония да се направят стъпки напред в политическата сфера.

В изявление за македонското издание на Радио Свободна Европа Георгиев каза, че е учуден от политическото изявление на Димитров и че далеч по-полезно е да се даде личен пример в научната дискусия в рамките на комисията, отколкото публично да се излагат „едностранни политически тълкувания и лични желания“.

Георгиев изрази очакване на срещата на комисията утре и вдругиден нейните членове да се държат професионално и академично.

Съвместната комисия е създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 година.

Същевременно новоизбраният специален представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски заяви днес на съвместна пресконференция с външния министър Буяр Османи, че е сигурен, че „ще намерим решение за споровете с България, но не за 7 дни, може би ще трябва повече време“. Това съобщава БТА, като цитира съобщи информационният сайт „360 степени“.

Бучковски смята, че Скопие има сериозни аргументи, които е представило пред България, но отказа да съобщи какви стъпки ще се предприемат през следващите няколко дни, за да се „хване влакът“ за първата междуправителствена конференция с Европейския съюз до края на годината.

„Аз, заради своя опит, няма да приема с нашите български приятели да изпращаме послания чрез медиите. По-добре е да се мълчи, за да стигнем до желаното решение. Нашата комисия работи интензивно, имаме инструменти, които предлага Договорът за приятелство. Ако тези инструменти досега се използваха, нямаше да се стигне до тази криза. Чакаме реакциите на другата страна“, каза Бучковски.

Той заяви, че като специален представител на страната се надява със своя опит и с доверието, с което се ползва в България, да докаже волята на правителството за изпълнение на задълженията по Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г..

Бучковски изрази увереност, че може да се намери решение, което да разблокира процеса на интеграция в ЕС.

Външният министър Буяр Османи от своя страна каза, че назначаването на Бучковски за специален представител за България е един от редицата механизми за повишаване на доверието в политическия диалог и връщане на доверието в Договора за приятелство и добросъседство.

„Много е важно, че не назначихме техническо лице, а бивш премиер, който в своя мандат е дал значителен принос за подобряване на отношенията между двете страни и същевременно е добър познавач на двустранните отношения“, каза Османи. Той добави, че по този начин се попълва и празнината от факта, че Република Северна Македония няма посланик в София, а само изпълняващ длъжността.

Османи още веднъж повтори, че Договорът за приятелство с България е единствената рамка, чрез която могат да се преодолеят разногласията, и затова тя трябва да се пази и да се върне доверието в нея.