С ветовната здравна организация актуализира насоките си относно носенето на маски за предпазване от COVID-19.

Хората, които живеят в райони с разпространение на COVID-19 трябва винаги да носят маски в магазини, на работното място и в училища, където липсва адекватна вентилация, обяви Световната здравна организация (СЗО) днес, цитирана от Агенция Ройтерс.

Ако не може да се спазва физическа дистанция от поне един метър, хората в тези затворени помещения, включително деца и ученици на 12 и повече години, трябва да носят маски, дори при достатъчна вентилация на тези пространства.

Маски трябва да се носят и на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция, се казва в актуализираните препоръки на СЗО.

Говорителката Маргарет Харис каза, че тези препоръки са най-големите промени в постановките на СЗО за носене на маски, като разширяват огласените през юни.

„На закрито, докато не бъде оценено, че вентилацията е достатъчна, СЗО съветва хората да носят немедицинска маска, независимо дали може да се спазва физическа дистанция от поне един метър“, посочва СЗО.

Тя съветва да се носят маски във всички помещения на здравни институции, включително в общи такива като ресторанти на самообслужване, стаи за персонала и др.

Здравните работници могат да носят маски от типа N95, ако са достъпни, когато се грижат за пациенти с COVID-19, но единствената сигурна защита е преминаване през аерозолна процедура, посочва СЗО.

СЗО дава препоръки и как да се носят маските:

  • Почистете ръцете си преди да сложите маската, както и преди и след като я свалите, а също и след всяко докосване
  • Уверете се, че маската покрива носа, устата и брадичката ви.
  • Когато сваляте маската, съхранявайте я в чист плик и всеки ден я перете, ако е от плат или изхвърляйте медицинската маска в кошче за боклук.
  • Не използвайте маски с клапани

Водещ германски вирусолог каза кога ще изчезне коронавирусът

Проф. Витанов: Времето на вируса изтича

Математик за COVID-19, кога ще изчезне вирусът

Коронавирус: Математик прогнозира спад на новите случаи у нас

Д-р Симидчиев обясни има ли повторно заразяване с коронавирус

Как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е