Доц. Андрей Чорбанов: Ваксините не са тествани върху рискови групиАз се страхувам от вируса, всеки нормален човек трябва да се страхува. Но дали ще се предпазя от зараза въпреки изпълнението на всички мерки – не е сигурно, особено при липсата на ваксина. Не се страхувам да се заразя от дифтерия и тетанус, защото има ваксини за тях. Това каза доц. д-р Андрей Чорбанов, имунолог от БАН, в „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

Паниката влияе изключително тежко на имунната система. Имунната система работи в една норма и това, което трябва да правим, е да я поддържаме, заяви имунологът.COVID ще спре със сигурност, но не заради масовата ваксинация, а защото има огромен брой позитивни хора, смята доц. Чорбанов.

Според имунологът лечението с антитела не е оптимално и дори може да доведе до проблеми.

Ако ваксината е добра, тя ще създаде Т-клетъчен имунитет. Никога няма да кажа, че направените ваксини са лоши – лошото е, че ние не знаем заради начина, по които са тествани те.

По думите му ваксините са тествани върху групи, които не са рискови:

Те са тествани върху млади и здрави хора. Въпросът е какво ще се получи, когато ваксинираме именно възрастните хора, които са в рисковите групи, поясни доц. Чорбанов.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.