С ъветник на американския президент Доналд Тръмп в борбата с коронавируса подаде оставка.  се оттеглил от поста си, предадоха световните агенции. 

Коронавирус: да не допускаме грешките от 1918 г. и 1929 г.

Представител на Белия дом потвърди, че неврорадиологът от Станфордския университет Скот Атлас се е оттеглил от поста си.

Той се присъедини към работната група на Белия дом за борба с COVID-19 през лятото. Често влизаше в конфронтация с водещия експерт на САЩ по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи и с координатора на Белия дом за борбата с коронавируса Дебора Брикс.

Стаден имунитет срещу ковид-19, защо не

Атлас бе привърженик на подхода за отмяна на здравните ограничения, за да може новият коронавирус бързо да се разпространи сред населението и хората да си изградят имунитет.

Скот Атлас изрази признателност на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп за възможността да работи за благото на американския народ и изрази надежда, че администрацията на Джо Байдън няма да намали оборотите в борбата с пандемията.

Имат ли странични ефекти ваксините срещу COVID-19

Междувременно стана ясно, че американската компания „Модерна“ е кандидатствала в понеделник за спешно одобрение на ваксината си срещу COVID-19 в Американската агенция по храните и лекарствата, предаде „Ройтерс“.

От „Модерна“ съобщиха, че пълните резултати от последната фаза на изследванията са показали 94,1 процента ефективност на ваксината, без сериозни притеснения за безопасността й.

Компанията възнамерява да кандидатства за одобрение и в Европа.

Кога идва първата ваксина у нас

„Модерна“ обяви, че ваксината й е показала ефективност в различните възрасти, раси, етноси и полове, както и 100 процента успех в предотвратяването на тежки случаи на болестта, която отне живота на близо 1,5 милиона души.

Хематолог: Коронавирусът не се лекува с антибиотици

Заседанието на американския регулатор, на което ще бъде разгледана молбата за регистрация на ваксината на „Модерна“, е насрочено на 17 декември. В заседанието ще участват американски учени и експерти в областта на здравеопазването и то ще се предава на живо, допълва агенция ТАСС.

Тренд: 45% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

Американската администрация отпусна на „Модерна“ 486 милиона долара за разработването на ваксина срещу Ковид-19. На фармацевтичната компания „Джонсън & Джонсън“ бяха отпуснати 456 милиона долара, на „АстраЗенека“, която разработва ваксина съвместно с учени от Оксфордския университет, бяха отпуснати 1,2 милиарда долара.

Пулмолог: COVID-19 протича в два етапа

Със създаване на ваксина срещу новия коронавирус в САЩ се занимават и компаниите „Мерк“ и „Пфайзър“, като последната също подаде молба за одобрение в Американската агенция по храните и лекарствата. Американската администрация е вложила в тези проекти общо 12 милиарда долара, отбелязва ТАСС.

Скот Атлас изрази признателност на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп за възможността да работи за благото на американския народ и изрази надежда, че администрацията на Джо Байдън няма да намали оборотите в борбата с пандемията.